Op de fiets naar het werk (Gerectificeerd)

Het Nederlandse instituut voor internationale betrekkingen Clingendael heeft sinds begin deze maand een nieuwe directeur. Jaap de Zwaan heeft de scepter overgenomen van Alfred van Steden. ,,Ik ben een jurist en een Europeaan'', stelt de 56-jarige De Zwaan. Hij werkte jarenlang in de advocatuur en was lange tijd in dienst bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar hij werkzaam was op het gebied van de Europese integratie. Tot zijn benoeming in 1998 tot hoogleraar Europees Recht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ,,De functie bij Clingendael ligt tussen het pure academische en het beleidsmatige van Den Haag in'', zegt De Zwaan die daarom juist de functie van directeur bij het gerenommeerde instituut zo aantrekkelijk vindt. Bijkomend voordeel is dat De Zwaan niet meer hoeft te reizen, zoals hij deed tussen woonplaats Den Haag, de plek ook waar Clingendael is gevestigd, en Rotterdam. ,,Ik ben in Den Haag blijven wonen nadat ik wegging bij Buitenlandse Zaken en ik kan nu dus op de fiets naar mijn werk.''

personalia@nrc.nl

Rectificatie

In het bericht Op de fiets naar het werk (7 september, pagina 14) wordt de voormalige directeur van het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen Clingendael Alfred van Steden genoemd. Hij heet Alfred van Staden.

    • Heleen de Graaf