Olifantje

Een olifantje loopt door een smeulend bos. Zijn vader is dood. Zijn moeder is hij kwijt. Hij heeft geen eten en drinken en niemand om naar toe te gaan. Voor een gewoon kinderboek zou het een nogal treurig verhaal zijn. Maar A Little Elephant Finds His Courage is geen gewoon kinderboek. Het werd geschreven door de Amerikaanse hulpverleenster Nancy Baron voor kinderen die een oorlog of andere ellende hebben meegemaakt, in Afrika, Azië of Amerika. De een moest vluchten, de ander zag zijn moeder vermoord worden, een derde raakte zijn hand kwijt. In de film zien we kinderen naar het verhaal luisteren en daarop over hun eigen ervaringen vertellen. Het boek over het olifantje is gedeeltelijk geanimeerd, een goede keuze die ook ingegeven is door het feit dat de film niet alleen over kinderen gaat, maar ook vooral voor kinderen is gemaakt.

Een andere interessante keuze is dat er behalve kinderen uit gebruikelijke gebieden in dit soort films – Afghanistan, Sierra Leone en Colombia ook kinderen uit New York in de documentaire zitten, die hun vader verloren op 9/11. De film werd geregisseerd door Joop van Wijk, een Nederlandse arts die vaker filmt in oorlogsgebieden en werd grotendeels gefinancierd door Plan, het vroegere Foster Parents.

Echoes of War. Regie: Joop van Wijk. In: 7 bioscopen.