Musical Ewbank naar VS

Theaterproducent Robin de Levita en componist-tekstdichter John Ewbank brengen in het seizoen 2006-2007 een musicalversie van het vooral als opera bekende boek Carmen in een New Yorks Broadway-theater.

Het is, na de geflopte Cyrano van Joop van den Ende, de tweede musical van Nederlandse makelij die op Broadway komt te staan.

De liedteksten van Carmen zijn van Ewbank en Han Kooreneef, het duo dat ook vrijwel het gehele repertoire voor Marco Borsato heeft geschreven. De voorstelling wordt geregisseerd door Franco Dragone, die eerder veel producties voor Cirque du Soleil en de huidige Las Vegas-show van Celine Dion regisseerde.

Producent Robin de Levita stond sinds Cyrano (1993) aan het hoofd van alle Van den Ende-activiteiten in New York, wat hem drie keer een Tony Award opleverde, en was ook betrokken bij diens andere internationale producties. Begin dit jaar nam hij afscheid om een eigen onderneming te beginnen.

Carmen wordt een coproductie met het Amerikaanse agentschap The Firm, dat onder meer de belangen van Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Jennifer Lopez en Martin Scorsese behartigt.