Minister: spooknota is probleem

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid (VVD) erkent dat het nieuwe declaratiesysteem van ziekenhuizen nog steeds veel problemen veroorzaakt. Patiënten klagen over spooknota's. Zij ontvangen voor kleine ingrepen of routineonderzoekjes onverklaarbare hoge rekeningen. Medisch specialisten zeggen uren per week kwijt te zijn met ingewikkelde declaraties waardoor ze minder tijd over hebben voor patiënten.

In het nieuwe systeem rekent het ziekenhuis een vaste prijs voor de diagnose van de specialist en de verdere behandeling. Deze diagnosebehandelingcombinatie (DBC) moet meer inzicht bieden in de kosten van behandelingen. Ziekenhuizen kunnen zo verantwoorden welke handelingen zij voor een patiënt hebben verricht.

Hoogervorst zei gisteren tijdens een overleg in de Tweede Kamer dat de problemen zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Er is geen weg terug, liet de minister weten. Het heeft jaren geduurd voordat een begin kon worden gemaakt met de invoering van het declaratiesysteem. De invoering zelf kost tientallen miljoenen euro's.

Tweede-Kamerlid Buijs (CDA) wil dat de invoering van het systeem wordt stopgezet als er geen verbetering komt. Maar volgens Kamerlid Schippers (VVD) was er nog veel meer ontevredenheid over de oude werkwijze, waarbij de declaraties werden gebaseerd op afzonderlijke verrichtingen. Zij vindt dat specialisten nu alles op alles moeten zetten om het nieuwe declaratiesysteem `dat zij zelf hebben ontwikkeld' te vereenvoudigen.

Het nieuwe systeem is begin dit jaar gedeeltelijk ingevoerd. Volgend jaar moet het in alle ziekenhuizen draaien.