Meeslepende complotten in vierde reeks '24'

De Amerikaanse politieke thrillerserie '24' is sinds zondag weer te zien op RTL5. De eerste aflevering wordt vanavond herhaald. Ook in de vierde reeks is '24' nog even adembenemend spannend.

De klok is terug. Het is zeven uur in de morgen en voor voormalig agent Jack Bauer begint voor de vierde keer de langste dag van zijn leven. Het is anderhalf jaar na de derde serie en Bauer is ontslagen bij de contraterreur-eenheid CTU. Die ochtend om zeven uur is hij gelukkig. Uit zijn gesprek met de blonde vrouw naast wie hij ontwaakt, blijkt dat hij werkt als veiligheidsconsultant voor de Amerikaanse minister van Defensie. De vrouw is de dochter van die minister. Ze houdt van Jack, fluistert ze in zijn oor.

Binnen tien minuten is 24 terug op volle snelheid. Met ondraaglijke spanning en met zijpaadjes naar het persoonlijke leven van de personages. En met sensationele opwinding in de vorm van een door de vroege ochtend razende passagierstrein en een vrachtwagen vol explosieven die op de rails geparkeerd staat. Het heeft te maken met opnieuw een akelig complot om de Verenigde Staten grote schade toe te brengen.

'Toevallig' heeft Bauer die ochtend om acht uur namens de minister een afspraak in Los Angeles bij zijn oude afdeling CTU. Als de zaak even later grandioos uit de hand loopt, is hij binnen een paar minuten aangesteld als tijdelijk agent om op zijn eigen manier de zaak weer op te lossen.

In vierentwintig wekelijkse afleveringen van een uur volgt de serie Bauer en de terroristen van minuut tot minuut. De tijd op het scherm tikt net zo snel als in de huiskamer. Soms splitst het scherm zich in meerdere beelden om te laten zien wat er op verschillende locaties gebeurt.

Deze keer komt de dreiging openlijk uit Arabische hoek. Er is een belangrijke rol voor het Turkse gezin Araz dat schijnbaar aangepast is maar in werkelijkheid een spil in de aanslag op Amerika. De moeder, gespeeld door Shohreh Aghdashloo (House of Sand and Fog), lijkt te twijfelen tussen de liefde voor haar zoon en die voor het ideaal. Het redt de serie van al te platte na-9/11-stereotypering. Toch protesteerde de Council on American Islamic Relations. TV-zender Fox reageerde met boodschappen aan de kijkers waarin acteur Kiefer Sutherland (Jack Bauer) uitlegt dat Amerikaanse moslims net als de rest van het land tegen terrorisme zijn.

Ook in Bauers vierde race van 24 uur tegen de klok worden weer heel wat strafrechterlijke en ethische opvattingen opgerekt en als niet relevant in tijden van grote nood terzijde geschoven. Zoals regisseur Jon Cassar vorig jaar in een interview met deze krant zei, wordt in de nieuwe reeks nog meer gemarteld dan voorheen. Het is nu bijna een standaardreactie op de behoefte aan informatie. Ook Jack Bauer bezondigt zich eraan voor de dag goed en wel begonnen is. Dat in het nieuwe seizoen bovendien een advocaat van een Amnesty-achtige organisatie wordt bespot als hij protesteert tegen het schenden van de rechten van verdachten, maakt sinds Abu Ghraib de rechtspolitieke opvattingen van de makers op een botte manier duidelijk.

Veel bekende personages zijn verdwenen. President David Palmer heeft de verkiezingen verloren en zijn opvolger is een rauwdouwer. Jacks dochter woont stilletjes in een voorstadje van Los Angeles. Bij CTU is van de oude ploeg alleen de stekelige computernerd Chloe O'Brian over. De zwarte presidentsvrouw Sherry Palmer is dood en wordt erg gemist met haar valse complotten en onverholen machtslust. Op het kantoor van CTU is in de rol van de valse Marianne Taylor een kleine troost aanwezig.

Het doet er allemaal niet toe. Het verhaal van 24 hoeft slechts het ongeloof licht te verdoezelen. Het blijft veel te fijn om mee te gaan met de actie en je over te geven aan de langgerekte orgie van climaxen en spanning.

Het is vooral Kiefer Sutherlands spel als Jack Bauer dat je meesleept door de gebeurtenissen van een ongelooflijk actief etmaal. Hij raspt en blaft weer orders en aanvaardt nog steeds 'nee' niet als antwoord. Bauer is een kleine brok onverzettelijkheid met een schattig neusje. Hij acteert als op een housebeat. Het knappe is dat Sutherland binnen het beperkte bereik van zijn personage zoveel nuances creëert. Er zijn weinig andere acteurs die zo'n crescendo 24 uur zouden volhouden. Nu nog humor, want na meer dan 72 uur weet nog niemand hoe Jacks lach klinkt.

Met een vrijwel volledig nieuwe cast is de serie 24 overeind gebleven. Ook al hebben de fans het allemaal al drie keer meegemaakt, tegen de tijd dat de klok 07.50 tikt ben je weer verkocht. Boem, boem, boem.

'24, Dag Vier', woensdag, 0.05u. (herhaling), zondag, RTL5, 22.00 uur.

    • Dirk Limburg