Losgeld voor kapers

Somalische piraten hebben het losgeld drastisch verlaagd dat ze eisen voor de drie visserschepen en 48 bemanningsleden die ze half augustus bij de havenstad Kismayo hebben gekaapt.

Aanvankelijk vroegen ze een half miljoen dollar voor elk schip. Inmiddels hebben ze tijdens onderhandelingen met de Maleisische agent van de drie Taiwanese trawlers ingestemd met een tiende van dat bedrag: 50.000 dollar per schip. De minister van Buitenlandse Zaken van de Somalische overgangsregering, Abdullahi Sheik Ishmail, was niet erg blij met dat akkoord. Hij zei dat de toch al slechte reputatie van het land door lucratieve kapingen alleen maar beroerder wordt.

Piraterij breidt zich snel uit voor de kust van Somalië. Maandelijks worden er enkele schepen aangevallen of gekaapt. Een schip dat door het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties was gecharterd om hulpgoederen te vervoeren naar Somalische slachtoffers van de tsunami, is al sinds juni in handen van lokale zeerovers. Het WFP weigert losgeld te betalen.

Volgens het in Londen gevestigde International Maritime Bureau, dat gegevens over piraterij in de wereld verzamelt, stijgt het aantal incidenten bij Somalië ,,alarmerend snel''. Sinds maart werden twintig incidenten gemeld, tegen twee in heel 2004. Het bureau adviseert schepen minimaal 240 kilometer van de noordoostkust van Somalië te blijven.