LG Philips bouwt fabriek in Polen

LG Philips, wereldwijd een van de grootste producenten van lcd-schermen, investeert 429 miljoen euro in een nieuwe fabriek in Polen. Dat heeft het bedrijf, ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen het Nederlandse Philips en het Zuid-Koreaanse LG Electronics, gistermiddag bekendgemaakt.

De fabriek, die vlakbij de Zuid-Poolse universiteitsstad Wroclaw komt, levert 2.800 nieuwe banen op, inclusief toeleveranciers zo'n 10.000. Deze maand zal LG Philips een kantoor openen in Polen om de investering te overzien. De opening staat gepland voor de eerste helft van 2007, met een initiële productie van 3 miljoen schermen per jaar. In 2011 zal de fabriek op volle toeren draaien, met een productiecapaciteit van 11 miljoen schermen.

De nieuwe fabriek zal zich vooral specialiseren in de assemblage van grotere, platte schermen voor televisies en computers. Het basismateriaal voor de lcd-schermen wordt in Korea geproduceerd. Europa is op dit moment de grootste afzetmarkt voor platbeeld televisietoestellen, groter dan Japan en Noord-Amerika. Bijna 35 procent van de wereldwijde productie van platte tv-schermen is bestemd voor de Europese markt. Het is een markt die jaarlijks met meer dan 50 procent groeit.

Met de fabriek in Polen zit LG Philips dichter bij zijn klanten, zo legt topman Duke Koo uit in een verklaring. ,,Deze zet sluit aan op de aanhoudende trend onder grote tv-fabrikanten om fabrieken op te zetten in Centraal- en Oost-Europa'', aldus Duke Koo. Grote klanten, zoals de moederbedrijven LG Electronics en Philips, maar ook het Japanse elektronicaconcern Panasonic en de Chinese bedrijven Tatung en TTE hebben zich al in de regio gevestigd.

De investering van LG Philips is opnieuw een belangrijke opsteker voor Polen. In de afgelopen jaren leed het land enkele gevoelige nederlagen in de race met buurlanden om grote investeringen, vooral van autofabrikanten.

Maar in augustus maakte de Duitse vrachtwagenfabrikant MAN bekend dat het een assemblagehal vlakbij Kraków gaat bouwen. En Polen zou ook in de belangstelling staan van het Zweedse Volvo (voor de productie van vrachtwagens) en het Zuid-Koreaanse Hankook (autobanden).