Kruidensiroop met vers fruit

Deze zomer werd ik twee keer door vrienden in twee verschillende landen aangenaam verrast met een heerlijk nagerecht. Een keer serveerde Chris ons een vruchtensalade met fijne plakjes zoete, rijpe aardbei, frambozen, blauwe bessen en nectarines, aangemaakt met een heerlijke siroop die was doortrokken van het parfum van verse basilicum. Hij had ook sliertjes verse basilicum door de salade geschept. De combinatie was prachtig. De licht anijssmaak van de sliertjes basilicum met de basilicumsiroop, gecombineerd met de frisse sappen die uit het fruit liepen, alles samenkomend in een soort vruchtensoep, was echt memorabel.

Kort daarna ging ik op vakantie naar Zuid-Frankrijk en wilde ik deze salade daar voor vrienden maken. Maar mijn vriendin Daniëlle was mij voor. Zij maakte iets anders dan de salade van Chris, maar met hetzelfde uitgangspunt van een kruidensiroop. Het grote verschil was de dikte. Daniëlle maakte een siroop met de consistentie van vloeibare honing - een stuk dikker dan die van de salade. Zij had ook twee smaken gemaakt; een met verse basilicum en de andere met verse rozemarijn. Op een schaal had zij dikke plakjes geschilde witte en gele perzik en nectarines geschept. De twee siropen stonden ernaast in twee aparte kommetjes. Naar wens doopten wij gasten de stukjes fruit in een van de siropen; de witte perzik in combinatie met de rozemarijnsiroop was met name verrukkelijk.

Giet het water in een pan en voeg de suiker toe. Zet op een laag tot matig vuur en laat onder af en toe roeren verhitten tot de suiker is opgelost. U kunt de siroop in twee pannen koken als u een paar smaken wilt maken. Voeg de kruiden naar wens toe en laat circa 5 minuten sudderen. Laat de siropen afkoelen voor u de kruiden verwijdert. Laat voor een dikke siroop het mengsel op een laag vuur circa 15 minuten inkoken, of tot de siroop de gewenste dikte heeft. Voeg dan de verse kruiden toe en volg de aanwijzingen boven. U kunt de siropen in een afgesloten potje tot een maand in de koelkast bewaren.

Morgen: Mosselmaaltijd

    • Kim Maclean