Honkballers zijn dichtbij kwartfinale

De Nederlandse honkballers zijn nog één zege verwijderd van de kwartfinale van het WK. De ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn bleek gisteravond in Haarlem voor de vierde keer op rij te sterk voor de tegenstander. Ditmaal werd Brazilië verslagen, met 7-0.

Het Nederlands team kan vanavond, in het duel met Zuid-Afrika, een plek bij de laatste acht zeker stellen. Na die ontmoeting kunnen de honkballers op beduidend meer tegenstand rekenen van Canada (vrijdag), Panama (zaterdag) en Cuba (zondag). Met de kwartfinale in het vizier kan Nederland ook zijn hoogste positie ooit benaderen. In 1982 en 1998 werd het Nederlandse team zesde.

In de eerste slagbeurt van de gastploeg kon Duursma – op een honkslag van De Jong – het eerste punt aantekenen. Een hogere score werd voorkomen door een magnifieke vangbal van de Braziliaan Magalhaes. Een inning later zetten de mannen van Eenhoorn hun werk gewoon voort, toen Adriana een tweehonkslag produceerde. De prof van het Mexicaanse San Luis kon even later de thuisplaat bereiken, na een rake klap van Van 't Klooster. Laatstgenoemde scoorde ook nog de 3-0.

Terwijl de 4.500 toeschouwers in het Pim Mulier-stadion verwachtten dat Nederland de voorsprong zou uitbouwen, stokte de productie. In de zesde slagbeurt kreeg de Braziliaanse ploeg, die voornamelijk bestaat uit nakomelingen van Japanse immigranten, zelfs alle honken bezet. De positie van startende werper Beljaards leek daardoor te wankelen, maar een goede actie van Coffie zorgde ervoor dat de derde Braziliaan werd uitgegooid.

Eenmaal bijgekomen van de schrik stond de slagploeg weer uiterst geconcentreerd op het veld. Mede door zwak werpen van de import-Braziliaan Miyamoto (hij gooide driemaal op rij vier wijd) kreeg het Nederlandse team alle honken bezet. Dankzij een tweehonkslag van Isenia wisten twee ploeggenoten het thuishonk te bereiken: 5-0. Een homerun van De Jong (met Kingsale op de honken) maakte de overwinning nog ruimer: 7-0.

In de poule van Nederland werd gisteren slechts één spannende confrontatie afgewerkt. Daarbij ging het om China tegen Panama, dat een eindstand kreeg van 4-5. Cuba won met liefst 15-0 van Zweden, terwijl de Canadezen veel te sterk waren voor Zuid-Afrika (12-1).