'Hockeyhelm moet glad en zacht zijn'

Hockeyers die uit veiligheidsoverwegingen hun hoofd willen beschermen in de Nederlandse competitie(s), mogen geen gebruik maken van een zogeheten keepershelm. Zij zijn aangewezen op een nauwsluitend hoofddeksel met een gladde en zachte buitenkant, zoals die ook gebruikt worden in sporten als boksen en rugby.

Dat hebben het hoofd scheidsrechterszaken van de Nederlandse hockeybond (KNHB), Louis Coster, en de voorzitter van de spelregelcommissie, oud-arbiter Peter Elders, gisteravond besloten. Hun voorstel moet volgende week nog worden goedgekeurd door de medische commissie van de bond en het bestuur, maar dat is een formaliteit. Komend weekeinde begint het seizoen in de op één na hoogste divisie, de overgangsklasse.

Aanleiding voor de maatregel is, aldus Elders, ,,de recente commotie die is ontstaan over hoofdletsel en onze plicht zorg te dragen voor de veiligheid op het veld''. Afgelopen seizoen kreeg HGC-speelster Noor Holsboer een bal op haar hoofd. In de nasleep van het ongeval ontwikkelde een clubgenoot van de oud-international, Colin MacLennan, een van het ijshockey afgekeken helm, waarvan het gebruik na de winterstop oogluikend werd toegestaan.

,,Maar de randen en de hardheid van het materiaal in dat proefmodel zouden een gevaar kunnen opleveren voor zowel tegenstanders als medespelers'', zegt Elders. ,,Om te voorkomen dat het middel erger wordt dan de kwaal, hebben we nu een richtlijn opgesteld. Want voor je het weet stuurt een coach zijn spelers met een brommerhelm het veld in.''

Hockeyers die gebruik willen maken van een hoofdbeschermer, moeten een foto van het model naar de bond sturen. Op basis daarvan beoordelen Elders en de zijnen of de bewuste helm gebruikt mag worden. ,,Het is een tijdelijke maatregel; het wachten is nu op een fabrikant die een standaardmodel op de markt brengt.''

Gezichtsbeschermende maskers zijn en blijven toegestaan. Drie van de vier Spaanse lijnstoppers gebruikten zo'n op maat gesneden masker, zodra de tegenstander aan mocht leggen voor een strafcorner bij het zondag afgesloten EK hockey in Leipzig.

Volgens voorzitter Leandro Negre van de Europese Hockeyfederatie zal de helm snel intrede doen op het hockeyveld. De Spanjaard sprak onlangs de verwachting uit dat het in 2012 zelfs verplicht zal zijn om een helm te dragen.

    • Mark Hoogstad