Herstel Ahold gaat langzamer

Ahold-topman A. Moberg kan ,,geen garantie'' meer geven dat zijn bedrijf volgend jaar zijn drie belangrijkste doelen zal halen. In dat geval zal hij overigens niet opstappen.

Dat zegt Moberg in een toelichting op de kwartaalcijfers die vandaag zijn gepresenteerd. ,,De concurrentie wordt in veel landen waar ons bedrijf zit steeds harder'', meent Moberg. ,,De laatste tijd hebben we vooral last van een prijzenoorlog in de Verenigde Staten.''

Twee jaar geleden formuleerde de opvolger van C. van der Hoeven, die wegging na het boekhoudschandaal begin 2003, een herstelplan met drie doelen voor het boekjaar 2006. De omzet zou dat jaar minimaal 5 procent groeien, de winstmarge minimaal 5 procent bedragen en het rendement zou uitkomen op 14 procent.

De nettowinst was in het tweede kwartaal 130 miljoen euro, tegen een verlies van 28 miljoen euro een jaar eerder. Vooral de resultaten van de Amerikaanse supermarktketen Stop & Shop/Giant Landover vielen tegen. Het bedrijfsresultaat daalde van 199 naar 186 miljoen dollar, terwijl analisten een toename hadden verwacht tot 228 miljoen dollar. Belangrijkste oorzaak was de daling van de winstmarge van 5,4 naar 4,9 procent.

Na publicatie van de halfjaarcijfers denken veel analisten dat het moeilijk is deze doelstellingen te halen. Ahold was vanochtend met een daling van 5 procent naar 6,81 euro het slechtst presterende fonds van de AEX-beursindex.

,,Ik kan geen garantie geven dat we deze doelstellingen halen'', stelt Moberg. ,,Maar we werken er zo hard mogelijk aan. We geven niet op, we kunnen ze nog wel halen. Ik zal er alles aan doen, ik ben een slecht verliezer'', zegt Moberg.

De topman van Ahold zegt niet te vertrekken als hij de drie doelen niet zou halen. ,,Ik zal niet zelf die conclusie trekken. Het zit niet in mijn natuur om dan weg te gaan. Als een atleet zich ten doel stelt 2,30 meter hoog te springen en je bereikt slechts de 2,29 meter, betekent dat niet dat je hebt gefaald'', aldus Moberg.

De omzet bij cateraar US Foodservice daalde 3 procent. Het bedrijfsresultaat bij dit onderdeel steeg met 10 procent tot 43 miljoen dollar. Over twee maanden besluit Ahold of het dit onderdeel afsluit.

    • Frits Baltesen