'Geen vluchtelingen'

Hoe noem je mensen die hun huis hebben verlaten en die niet weten of ze er ooit nog kunnen terugkeren? Media zoeken nog naar het juiste woord.

Veel nieuwsorganisaties gebruiken het woord 'vluchteling' als aanduiding van de 'Katrina-slachtoffers'. Maar dit stuit op kritiek, omdat 'vluchteling' suggereert dat de slachtoffers tweederangsburgers zouden zijn, of dat het zelfs niet eens om Amerikanen zou gaan. ,,Het is racistisch om een Amerikaanse burger een vluchteling te noemen'', zei dominee Jesse Jackson.

Sommigen vinden dat het woord 'vluchteling', en zelfs ook 'ontheemde', te klinisch is. Deze woorden zouden de moeilijke situatie waarin de mensen verkeren onvoldoende tot uitdrukking brengen, luidt de kritiek. President Bush mengde zich gisteren in het debat: ,,De mensen over wie we het hebben zijn geen vluchtelingen. Zij zijn Amerikanen en ze hebben hulp, liefde en medeleven nodig van hun medeburgers.''

Volgens het VN-Vluchtelingenverdrag is een vluchteling iemand die over een landsgrens is gevlucht voor geweld en vervolging. Maar veel woordenboeken zijn algemener en definiëren vluchteling als iemand die op de vlucht is, of dat nu binnen een land is niet.

Het Amerikaanse persbureau AP blijft 'vluchteling' gebruiken. ,,Vele honderdduizenden zijn uit hun vertrouwde omgeving weggerukt. Tot ze een nieuw leven kunnen beginnen of hun oude kunnen oppakken, blijven we ze vluchteling noemen'', zegt AP-hoofdredacteur Kathleen Carroll.