Einde van Kazaa is niet einde van internetpiraterij

Kazaa, het ruilnetwerk op internet, is na een nieuwe gerechtelijke uitspraak in Australië op sterven na dood. Maar er zijn genoeg alternatieven.

Het mag niet en toch doen we het: via internet gratis software en muziek downloaden, of een nieuwe speelfilm bekijken nog voordat die in de bioscoop draait. Het uitwisselen van bestanden waarop auteursrecht rust, begon met Napster. Inmiddels nemen zulke ruilnetwerken ruim 60 procent van al het internetverkeer in beslag. Ondanks pogingen van de entertainmentindustrie én de rechter om de illegale downloads terug te dringen, steken er steeds nieuwe ruilmogelijkheden de kop op.

De afgelopen jaren was Kazaa het meest gebruikte programma om liedjes, software en films te downloaden. De Australische rechter heeft de ontwerpers van het programma echter deze week opgedragen om de software aan te passen. In de volgende versie van Kazaa moet het onmogelijk zijn om nog langer illegale bestanden uit te wisselen.

Kazaa, ooit gevestigd in Nederland, ligt al een tijd onder vuur en binnen de muziekindustrie werd de uitspraak dan ook met gejubel ontvangen. Voorzitter John Kennedy van de IFPI, de internationale belangenorganisatie van de platenindustrie, omschreef het als ,,een mijlpaal in de strijd tegen de wereldwijde internetpiraterij''.

Of een gedwongen aanpassing van Kazaa daadwerkelijk effect heeft op de piraterij is echter de vraag. De populariteit van het programma is het afgelopen jaar al behoorlijk afgenomen. Veel virusschrijvers en hackers misbruikten de populariteit van Kazaa door nepbestanden te verspreiden met spyware – software die ongewenst privé-gegevens verspreidt. De platenindustrie deed een duit in het zakje door zelf nepbestanden op Kazaa te verspreiden met ruis in plaats van muziek.

Kazaa maakte zich niet erg populair door allerlei ongevraagde advertenties en spyware aan het programma toe te voegen. De ironie wil dat het bedrijf zelf softwaremakers aanklaagde die het auteursrecht van Kazaa zouden schenden door er een zogeheten lite-versie van te maken, zonder reclame.

Kazaa is ook van binnenuit uitgehold, doordat veel gebruikers liever geen bestanden delen met anderen. Daardoor neemt het aanbod snel af. Bij een nieuwere ruiltechniek, Bittorent, is dat eerlijker geregeld: het is alleen mogelijk bestanden te downloaden als de gebruiker zelf ook uploadt. Dat komt de snelheid ten goede, en zo worden er bij Bittorrent complete dvd's en tv-series over kabel en adsl-verbinding verzonden.

Maar er zijn meer methoden om bestanden te ruilen. Bijvoorbeeld medewerkers die het bedrijfsnetwerk of een mobiele harde schijf gebruiken om films, muziek en software te delen met andere collega's. Individuele uitwisseling is sterk in opkomst, bijvoorbeeld via MSN Messenger. Dit chatprogramma kan behalve tekstberichten ook bestanden versturen.

Microsoft, de maker van MSN Messenger, heeft geen methode ingebouwd om de uitwisseling van bestanden te controleren. ,,Die mogelijkheid zal er ook niet komen'', zegt Microsoft-directeur Nederland, Michel van der Bel. Microsoft, dat in het verleden bekritiseerd werd wegens schending van de privacy, is voorzichtig geworden in het `meekijken' met gebruikers, erkent Van der Bel. ,,Of iemand MSN gebruikt om illegale bestanden te versturen, blijft z'n eigen verantwoordelijkheid.''

Ook Kazaa hield jarenlang vol dat het geen mogelijkheid zag om het programma zó aan te passen dat illegale downloads niet meer mogelijk zijn. Voor dit argument bleek de Australische rechter afgelopen week echter niet gevoelig. Kazaa gaat weliswaar in beroep, maar de kans is groot dat het ruilnetwerk eindigt als zijn illustere voorganger Napster. Dat is nu een officiële muziekwinkel waar je gewoon moet betalen.

    • Marc Hijink