Deense thriller over twijfel en incest

Er zijn goede redenen om verdachten te beschermen totdat hun schuld bewezen is. De Deense film Anklaget (aangeklaagd) toont dat nog eens aan met behulp van een taboe-onderwerp. Want een pleger van incest willen wij al helemaal niet het voordeel van de twijfel geven. Al is dat precies wat gebeurt nadat badmeester Henrik door zijn puberdochter Stine van seksueel misbruik is beschuldigd. Het helpt dat wij het meisje pas laat in de film te zien krijgen. En hij, hij is toch zo'n 'aardige' man? Jacob Thuesen, een voormalig medewerker van regisseur Lars von Trier, verfilmde een autobiografisch verhaal van Kim Fupz Aakeson, gevierd scenarist van diverse Deense kinder- en Dogma-films.

Natuurlijk gaat Anklaget over de vraag of Henrik schuldig is. Maar het antwoord daarop is niet het meest interessante aan deze sobere, stil gespeelde psychologische thriller. Dat is de sluipmoord die wordt gepleegd door de beschuldiging zelf en die een hele omgeving ontwricht, of dat nu terecht is of niet.

De film van Thuesen, dit jaar genomineerd voor een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, geeft een haarscherpe schets van een tamelijk gewoon leven. Een leven met een geheim. Want hoe belastend of ontlastend is de informatie eigenlijk die de film zelf geeft? Moeder kan het niet geloven, want dochterlief liegt wel vaker en ze heeft toch zo'n fijn seksleven met haar echtgenoot en haar schoolmeisjesfantasieën? Kan ze het niet geloven of wil ze het niet? Welke personages zijn in deze film precies bezig hun hachje te redden? En wat voor rol speel je zelf, als toeschouwer?

Een ding is duidelijk. Anklaget kent niet één slachtoffer, maar vele, en ook vele amateur-rechters die daders worden.

Anklaget. Regie: Jacob Thuesen. Met: Troels Lyby, Kristine Rosenkrands Mikkelsen, Sofie Grabol, Louise Mieritz, Michael Asmussen, Bodil Jorgensen. In: 7 bioscopen.

    • Dana Linssen