Debat over omroep in Kamer uitgesteld

Het mediadebat met staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) wordt ten minste drie weken uitgesteld. De staatssecretaris moet eerst schriftelijk reageren op kritiek die maandag in een hoorzitting op haar plannen werd geuit.

Dat heeft de Tweede-Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gisteren besloten tijdens een zogeheten procedurevergadering waarbij de agenda wordt vastgesteld.

Tijdens de hoorzitting betwijfelde het Commissariaat voor de Media de uitvoerbaarheid van de plannen. Zo verwacht het commissariaat dat culturele en educatieve programma's de ,,sluitpost'' worden. Ook kunnen commerciële en publieke activiteiten binnen één organisatie moeilijk gescheiden worden, zei voorzitter Jan van Cuilenburg. Het kabinet wil omroepen de mogelijkheid geven ook commercieel te ondernemen. Het commissariaat is de – financiële – toezichthouder op de publieke omroepen. Verder zal het scheiden van programmasoorten leiden tot juridische procedures. En een deel van de huidige programma's hoort in geen enkele van de door het kabinet bedachte categoriën thuis, aldus Van Cuilenburg. CDA-parlementariër Joop Atsma wil van de staatssecretaris ook meer weten over de prognose van de advertentie-inkomsten. Die zullen volgens de STER dalen als gevolg van de plannen. Het kabinet wil de rijksbijdrage aan de omroep niet verhogen. Eventuele dalende inkomsten moeten gecompenseerd worden in de categorieën sport, cultuur, educatie en `overige informatie'. Atsma wil weten of de daling echt waarschijnlijk is. ,,Volgens mij zijn die vooral conjuctuurgevoelig. Als de economie aantrekt, zullen ze stijgen.'' Oppositiepartij PvdA vindt dat de plannen volledig van tafel moeten. Maar coalitiepartner VVD vind dat niet. Fadime Örgü: ,,Dit is het hoogst haalbare compromis. En het is óók belangrijk dat we de omroepen snel duidelijkheid geven.'' Staatssecretaris Van der Laan is momenteel op werkbezoek in China.