Boze Armstrong overweegt plots deelname Tour

Lance Armstrong heeft nauwelijks zes weken geleden afscheid genomen met zijn zevende overwinning in de Tour de France en de speculaties over zijn rentree in de wielersport zijn al begonnen. Bron van de speculaties is de Amerikaan zelf.

Na een paar weken van zijn 'pensioen' genoten te hebben verklaarde hij in de lokale Austin American Statesman dat hij nog altijd woedend is over de beschuldigingen van dopinggebruik die vorige maand in de Franse media verschenen. Een achtste maal (met afstand) de Tour winnen, zou een mogelijke revanche zijn op de Fransen. ,,Ik denk er over na. Volgens mij is dat de beste manier om ze boos te krijgen.'' Een kansenpercentage over zijn terugkeer wilde hij niet geven, ,,maar ik sluit een rentree niet langer uit''.

Ook Johan Bruyneel, zijn coach bij het wielerteam Discovery Channel, voedde de vroege speculaties. ,,Voor mij zou het geen verrassing zijn wanneer Lance volgend seizoen aan het vertrek van de Tour staat. Ik weet dat hij zich momenteel verveelt, dat hij het fietsen mist.'' Met de 33-jarige Armstrong, wiens contract bij Discovery Channel nog een seizoen doorloopt, was al eerder afgesproken dat hij zich bij het eerste trainingskamp in december zou voegen. ,,Afhankelijk hoe hij zich dan voelt, wordt de beslissing genomen of er een nieuw Tour-avontuur volgt.''

Vorige maand werd via de Franse sportkrant L'Equipe bekend dat in een laboratorium bij zes verschillende urinestalen uit de Tour van 1999 epo was ontdekt. Gisteren verklaarde het hoofd van het mondiale antidopingbureau WADA nog dat aan de bevindingen van het Franse lab niet hoeft te worden getwijfeld. ,,Na het zien van alle documenten acht ik het zeer waarschijnlijk dat er sprake is geweest van het gebruik van ongeoorloofde middelen'', aldus Dick Pound, de Canadese directeur van WADA.

Volgens Bruyneel spelen de voortdurende beschuldigingen over het mogelijke dopinggebruik van Armstrong, die overigens nooit positief is getest, ook een rol bij een mogelijke terugkeer. ,,De roddels die bijna dagelijks de wereld worden ingestuurd over mogelijk dopinggebruik zijn misschien wel een extra stimulans om de draad op te nemen als renner en iedereen te laten zien dat hij al zijn resultaten 'puur' heeft behaald. Mocht hij terugkomen, dan heb ik voor hem zeker nog een plaatsje binnen de ploeg.''

Wanneer Armstrong daadwerkelijk terugkeert in de wielersport, kan hij in één adem genoemd met sterren als basketballer Michael Jordan, bokser Mike Tyson en ijshockeyer Wayne Gretzky die eerder spijt kregen van hun afscheid. Armstrong heeft daar altijd wat lacherig over gedaan, maar het vertrek uit de schijnwerpers blijkt ook hem zwaar te vallen. ,,Ik weet dat hij zich nu verveelt en dat hij het fietsen mist'', aldus Bruyneel.