Bouwers wederom beboet

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat 700 bouwbedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw beboeten wegens overtreding van het kartelverbod. De kartelautoriteit bepaalt later hoe hoog de boetes zullen zijn voor de ondernemingen die zich bezighouden met nieuwbouw en onderhoud van gebouwen.

Eerder is de NMa sanctieprocedures begonnen tegen bedrijven in de wegenbouw en de installatiebranche. Ook die maakten jarenlang illegale prijs- en werkafspraken.

In januari kregen 344 ondernemingen in de grond-, weg- en waterbouwsector van de NMa voor 135 miljoen euro boetes. Vorige maand maakte de kartelautoriteit bekend bijna tweehonderd bedrijven in de installatiebranche samen voor 35 à 45 miljoen euro te beboeten wegens jarenlange bouwfraude.

Tot nu toe heeft de NMa rapport opgemaakt tegen in totaal 1.260 bouwbedrijven vanwege overtreding van het kartelverbod. Later dit jaar komen nog de bedrijven die zich bezighouden met het leggen van kabels en leidingen en betonproducten aan de beurt.

Bedrijven die meewerken aan de (versnelde) sanctieprocedure krijgen 15 procent korting op hun boete. Bedrijven die zichzelf vrijwillig bij de NMa gemeld hebben met hun administratie van illegale afspraken krijgen nog eens 30 tot 40 procent korting. De NMa zegt inmiddels 80 miljoen euro aan boetes geïnd te hebben. Een deel van dat bedrag mag de sector zelf investeren in `innovatieve projecten' die aanbestedingsprocedures moeten moderniseren.