Autorijden duur voor Pool

Polen behoort tot de EU-lidstaten met de laagste brandstofprijzen, ook al zijn de prijzen fors gestegen. De pompstations in het westen van het land worden belaagd door Duitse automobilisten, die speciaal de grens oversteken om te tanken.

Maar voor de Polen zelf is de benzine heel duur. De prijsschok kan in het voormalige Oostblok harder aankomen dan elders in Europa, waarschuwen analisten. De hoge olieprijzen konden tot nu toe worden gecompenseerd dankzij de regiowijde aansterking van valuta. Zo is de zloty ten opzichte van de dollar, waarin de olieprijs wordt uitgedrukt, het afgelopen jaar 24 procent meer waard geworden. Maar sinds kort worden de valuta weer zwakker.

Bovendien werd het effect van de dure olie tijdens de zomermaanden minder gevoeld omdat de prijzen van groente en fruit, belangrijke bestanddelen in het Poolse dieet, in die periode zoals gewoonlijk fors lager liggen. Maar binnenkort breekt een nieuw seizoen aan, waarin groente en fruit weer duurder worden, en dat moment zal samenvallen met de piek in de olieprijs. De Poolse minister van Financiën Gronicki maakte maandag bekend dat de accijns op benzine binnenkort wordt verlaagd, met 0,25 zloty (6 eurocent), om consumenten te helpen. Op dit moment kost een liter benzine (ongelood 98) aan de pomp 4,70 zloty (1,19 euro), diesel 4,03 zloty (1,02 euro) en LPG 1,87 zloty (0,47 euro).