Argentijnse benzine goedkoop

Belastingen, nóg hogere belastingen op de uitvoer van olie moeten soelaas bieden. En als dat niet helpt, dan stuurt de president gewoon zijn eigen radicale groepen van werklozen op pad om benzinepompen te blokkeren. Maar hoe dan ook, de Argentijnse regering, zo heeft de linkse president Néstor Kirchner afgelopen week nog eens laten weten, accepteert niet dat energieconcerns de gestegen olieprijzen aan de pomp doorberekenen.

De huidige relatief lage benzineprijs is fundamenteel voor de wederopstanding van de economie die vier jaar geleden in elkaar stortte. In het immens grote Argentinië, 82 keer de omvang van Nederland, werkt een hogere brandstofprijs onmiddellijk door op de bedrijvigheid. Vandaar dat de president in maart demonstranten opriep tot een boycot van Shell toen het bedrijf het waagde de automobilist meer in rekening te brengen voor benzine.

Sindsdien zit de angst bij de maatschappijen er goed in. Alleen anoniem mopperen ze over de regering. Een van hun klachten is dat de huidige politiek schadelijk is voor de langere termijn. Oliemaatschappijen zullen niet investeren in verdere ontwikkeling van de Argentijnse olie-industrie. Kirchner zegt niet te zullen zwichten. Hij wil de belasting op de olie-export, nu 45 procent, desnoods verhogen. Dat moet uitvoer zo onaantrekkelijk maken dat de maatschappijen nog liever tegen verliesgevende prijzen aan Argentijnen verkopen.