13.000 rechters waken in 9.865 Egyptische stembureaus tegen geknoei

Er zijn tien kandidaten van wie president Mubarak (77) en de rechtse partijleiders Ayman Nour (40) en Noman Gomaa (71) de belangrijkste zijn. Er zijn geen vrouwen of christenen onder de tien.

Iedere Egyptenaar van 18 jaar en ouder mag stemmen.

In totaal 32 miljoen van de ongeveer 72 miljoen Egyptenaren hebben zich als kiezers laten registreren.

Hoe hoger de opkomst, hoe groter de legitimiteit van de president. Linkse groepen hebben tot een boycot opgeroepen, maar die vormen slechts een fractie van het electoraat. Maar de apathie was de laatste keren groot. Bij de parlementsverkiezingen in 2000 ging 20 tot 40 procent stemmen. De opkomst bij het referendum op 25 mei over de grondwetswijziging die de verkiezingen van vandaag mogelijk maakt, was officieel 53 procent, terwijl 51 procent vereist was. Maar een vereniging van rechters kwam bij een onderzoek in stembureaus tot 3 procent.

Er zijn 9.865 stembureaus.

13.000 rechters controleren in de stembureaus of er niet wordt geknoeid. Met eerdere verkiezingen zou zwaar zijn gefraudeerd. De nationale verkiezingscommissie ging er vanochtend op het laatste moment mee akkoord dat waarnemers van plaatselijke niet-gouvernementele organisaties ook komen waken. Buitenlandse waarnemers mogen er niet in.

De politie is geïnstrueerd ,,maximale zelfbeheersing'' te tonen, aldus premier Nazif. Tijdens het referendum in mei werden betogende oppositieleden in elkaar geslagen. Betogingen zijn echter ook vandaag verboden.

De uitslag van de verkiezingen volgt binnen enkele dagen.