Zaak tegen Shell gaat door

Zeven huidige en voormalige bestuurders van energieconcern Shell mogen niet persoonlijk worden vervolgd voor hun mogelijke rol in het reserveschandaal rondom het Nederlands-Britse bedrijf. De zeven, waaronder president-commissaris Aad Jacobs, werden aangeklaagd in een class action, een collectieve rechtszaak van beleggers.

Dit heeft rechter John Bissell van de districtsrechtbank in New Jersey vorige maand bepaald. De claims tegen het bedrijf Shell, de huidige topman Jeroen van der Veer en de drie inmiddels ontslagen bestuurders – oud-topman Philip Watts, oud-productiechef Walter van de Vijver en voormalig financieel directeur Judy Boynton – mogen wel worden voortgezet. Volgens Bissell hebben de aandeelhouders laten zien dat er voldoende redenen zijn om een rechtbank te laten kijken naar de zaak.

De rechtszaak is een direct gevolg van het reserveschandaal. Shell moest vorig jaar de olie- en gasreserves met ruim eenderde verminderen. De affaire zorgde een koersdaling en het ontslag van de drie bestuurders.

Van der Veer zei eerder dat Shell zich sterk zal verzetten tegen deze specifieke zaak en onder geen beding zal schikken. Shell schikte eerder wel met enkele Amerikaanse pensioenfondsen en betaalde de juridische kosten van 9,2 miljoen dollar en bleek bereid 90 miljoen te betalen in een schikking met werknemers die zijn aangesloten bij het Shell-pensioenfonds in de VS.