Water zakt na dichten dijk New Orleans

Het water in New Orleans begint langzaam te zakken nu de eerste doorgebroken dijken zijn gedicht en het leger is begonnen met het leegpompen van de stad die door orkaan Katrina is verwoest. Deskundigen verwachten dat het nog zeker tachtig dagen duurt voordat de stad weer droog staat. Het officiële dodental in New Orleans is nu 59, maar burgemeester Ray Nagin zei gisteren dat het aantal slachtoffers uiteindelijk wel eens tot 10.000 zou kunnen stijgen.

Bewoners van een voorstad van New Orleans kregen gisteren voor het eerst na de overstromingen de kans om even terug te keren. Duizenden kwamen om de schade te inspecteren aan hun huis. Er vormden zich lange files op de toegangswegen naar de stad. Ter plaatse bleek de ravage voor velen nog veel groter dan ze hadden verwacht.

Ondanks het tijdelijk openstellen van een deel van New Orleans, bleef het hoofd van de politie, Eddy Compass, achtergebleven bewoners oproepen om te vertrekken. ,,Er zijn hier geen banen'', zei Compass. ,,Mensen moeten accpeteren dat hun stad volledig is vernield.'' Volgens het leger zijn er inmiddels minder dan 10.000 mensen over in de stad.

Na een ontmoeting met president Bush drong Kathleen Blanco, de gouveneur van het zwaar getroffen Louisiana, gisteren aan op een Marshall-plan voor de wederopbouw van haar staat. Michael Brown, hoofd van de landelijke organisatie FEMA die zich bezighoudt met rampenbestrijding, beloofde Louisiana gisteren ,,een scheepslading'' aan hulp. De Federal Emergency Management Agency (FEMA) staat bloot aan felle kritiek omdat de hulpverlening in de eerste dagen na de ramp zo traag op gang kwam. The Times-Picayune, de grootste krant in de staat Louisiana, vindt dat de voltallige top van FEMA moet worden weggestuurd. James Lee Witt, oud-directeur van FEMA, is door de gouverneur van Louisiana aangetrokken als adviseur. Hij heeft meteen gepleit voor verzelfstandiging van FEMA die in 2003 is opgegaan in het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De regering-Bush was in juli gewaarschuwd dat het ministerie zich te zeer richt op de strijd tegen het terrorisme en rampenbestrijding verwaarloost.