Vrijplaats voor topwetenschap

Enkele Nederlandse wetenschappers hebben het initiatief genomen om een nieuw Europees wetenschappelijk instituut op te richten. Het instituut, dat de naam Institute Para Limes ('grensoverschrijdend instituut') krijgt, zal zich richten op interdisciplinair theoretisch onderzoek aan complexe systemen. Het voormalig klooster Mariëngaarde in Doesburg zal het instituut onderdak bieden. ,,Het wordt een vrijplaats voor topwetenschappers uit Europa en de hele wereld'', zegt initiatiefnemer is Jan Wouter Vasbinder van adviesbureau Prisma & Partners. ,,Er zal geen programma zijn. De wetenschappers moeten zelf met spannende ideeën komen.'' Het instituut (zie www.paralimes.org) wordt ondersteund door een aantal internationale Nobelprijswinnaars. Onderzoeksfinancier NWO heeft een startsubsidie van ruim 40.000 euro toegezegd.