Vijandig bod op Spaanse stroommarkt

Het Spaanse gas- en nutsbedrijf Gas Natural heeft een vijandig bod van 22,5 miljard euro uitgebracht op stroombedrijf Endesa, ook uit Spanje. Als het bod slaagt ontstaat een van de grootste Europese nutsbedrijven.

Het bod van het in Barcelona gevestigde Gas Natural is de derde poging in enkele jaren om een grotere concentratie te bewerkstelligen in de Spaanse energiesector. Een eerdere fusiepoging tussen de elektriciteitsbedrijven Endesa en Iberdrola mislukte, terwijl een overname door Gas Natural van Iberdrola twee jaar gelden werd geblokkeerd door de mededingingsautoriteiten.

Het nieuwe overnamebod van Gas Natural, dat gisteren werd uitgebracht zonder de raad van bestuur van Endesa te polsen, lijkt dit keer meer kans te maken. Het bod, dat 15 procent boven de slotkoers van Endesa van vrijdag ligt, zal gestand worden gedaan als 75 procent van de aandelen gekocht kunnen worden.

Bovendien rekent Gas Natural reeds op de toezegging van concurrent Iberdrola om een deel van de activiteiten van de nieuwe groep over te nemen en zo problemen met de mededingingsautoriteiten te vermijden.

Als het bod slaagt ontstaat een nutsbedrijf met een geschatte kapitalisatie van 31 miljard euro en 30 miljoen klanten verspreid over elf landen, waarvan verreweg de meesten in Spanje. Gas Natural heeft aangekondigd een speciaal investeringsplan te lanceren van 17 miljard euro in de komende vier jaar om ,,de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen''.

In het sterk gepolitiseerde financiële klimaat in Spanje werd het vijandige bod vandaag onmiddellijk geduid als een mogelijke overwinning van de Catalaanse economische sector. Het nieuwe bedrijf zal zijn zetel in Barcelona hebben. Grootaandeelhouder wordt La Caixa, de Catalaanse spaarkas.

De regio Catalonië wordt op dit moment geregeerd door een coalitie van socialisten en republikeinse nationalisten. Spanjes socialistische minister van Economische Zaken José Montilla, die reeds vorige maand van de overname-intentie op de hoogte werd gebracht, is afkomstig uit Catalonië. De nieuwe president van de Spaanse mededingingsautoriteit die het bod moet beoordelen is eveneens afkomstig uit de socialistische partij van Catalonië.

Bij het slagen van het bod zijn de huidige raad van bestuur van Endesa en diens grootaandeelhouder Caja Madrid, de spaarkas van Madrid, de grote verliezers. Beide worden geleid door bestuurders afkomstig uit kringen van de conservatieve Partido Popular, die vorig jaar de verkiezingen verloor.

Breaking Views: pagina 15