Turner is de beste

In Groot-Brittannië zijn ze er uit: Turner maakte het mooiste schilderij van het land. Zijn The Fighting Temeraire is met grote meerderheid gekozen door het publiek.

De BBC organiseerde samen met The National Gallery een enquete waarin gestemd kon worden op het mooiste in Groot-Brittannië verblijvende schilderij. In de shortlist van tien topwerken van Europese kunstenaar uit de afgelopen vijfhonderd jaar zaten verder onder meer schilderijen van Hockney, Rembrandt, Van Gogh, Constable, Manet en Van Eijk. Van de 118.111 uitgebrachte stemmen gingen er er 31.892 naar Turner. Constables Hay Wain kreeg 21.711 stemmen en A Bar at the Folies-Bergère van Manet kwam op de derde plaats.

The Fighting Temeraire tugged to her Last Berth to be broken up, 1838, is een laat werk van Joseph Mallord William Turner (1775-1851). Op het schilderij is te zien hoe het zeilschip Temeraire wordt wegesleept door een stoomsleepboot. De Temeraire speelde met zijn 98 kanonnen een grote rol in de overwinning van Nelson in de zeeslag bij Trafalgar in 1805. Het zeilschip bleef in dienst tot 1838 en Turner zou het moment waarop het naar de sloop wordt gesleept als symbool voor de neergang van de Britse vloot bedoelen. Hij schilderde prominent het licht van een ondergaande zon en de oranje weerspiegeling daarvan in het water. Het schilderij was hem dierbaar. Turner noemde het ,,zijn liefje'' en weigerde het te verkopen.

De Zonnebloemen van Vincent van Gogh kreeg iets meer dan zeven procent van de stemmen en kwam daarmee op de zesde plaats. Arnolfini en zijn vrouw van Jan van Eyck uit 1434 bereikte de vierde plaats en de enige levende schilder in de competitie, David Hockney, eindigde op de vierde plaats met Mr and Mrs Clark and Percy.