Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Gerard Doornbos, 23 jaar het gezicht van agrarisch Nederland, neemt vandaag afscheid van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Hij blikt terug op de ontwikkelingen in de landbouw van de afgelopen tien jaar en op de problemen binnen de LTO, die er mede voor hebben gezorgd dat hij nu opstapt. Doornbos wordt dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Denk goed na voor je naar Nederland komt! Met deze boodschap voor hun leeftijdsgenoten vertrok onlangs een groep Antilliaanse jongeren uit de Rotterdam naar Curaçao. Gesprekken in Curaçao met Antilliaanse jongeren onder meer uit de beruchte wijk `Seru Fortuna' over geld, scooters en de toekomst. Ned.1, 20.30-21.07u.

Het elfde uur. Te gast bij Andries Knevel zijn de weervrouw Monique Somers, Monique Rigter (vrouw van wijlen radiomaker Wim Rigter), Cathy Spierenburg, zendercoördinator van Z@ppelin, en ex-prostituée Sandra uit het Talpa-programma Vijf Sterren. Ned.1, 21.55-22.40u.

Nova. Gesprek met muzikant Daniël Lohues over de situatie in New Orleans. Lohues bezocht de stad diverse malen en een van zijn bandleden is afkomstig uit het rampgebied. Verder een reportage over de positie van president Bush en een verslag uit Egypte waar morgen verkiezingen plaatsvinden. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden: Holland Michigan. In het plaatsje Holland, in de Amerikaanse staat Michigan, is sinds begin jaren veertig een dependance van het Nederlands Informatie Bureau geopend. Over de Nederlandse beeldvorming tijdens de Tweede Wereldoorlog, het staatsbezoek van 1952 en Nederlands erfgoed in den vreemde. Ned.3, 20.55-21.30u.

No sex please, we're teenagers. Eerste aflevering van driedelige serie over twee christelijke jongerenwerkers die kinderen ervan willen weerhouden op jonge leeftijd seks te hebben. BBC2, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Soeterbeek wereldontmoetingen. Derde van vier praatprogramma's waarin grote denkers, geboren in een Afrikaans of Aziatisch land, hun visie geven op integratie. In deze aflevering Pumla Gobodo-Makizela uit Zuid-Afrika. Ned.1, 17.10-17.30u.

TV3. Een verkenning van de Nederlandse hiphop met als gasten dé Nederhopsensatie Raymzter, platenbaas, uitgever en programmamaker Kees de Koning en de videoclipmakers Victor en Jim, beter bekend als Habbekrats. Ned.3. 19.20-19.55u.

De inbreker. Eerste aflevering van een serie programma's waarin twee ex-inbrekers de beveiliging van huizen testen. Ned.2, 22.00-22.34u.

INFO/AMUSEMENT

Keuringsdienst van Waarde. In het ambachtelijk consumentenprogramma aandacht voor een Argentijnse Indianenstam die binnenkort moet verhuizen om plaats te maken voor soja, het voer voor Europese varkens. Beelden tonen hoe eenvoudig het is om een oerwoud met de grond gelijk te maken en hoe snel dat gaat. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

Heartbreakers (David Mirkin, 2001, VS). Minder fijnzinnige oplichterskomedie onderstreept dat mannen maar één ding willen. Moeder Sigourney Weaver en dochter Jennifer Love Hewitt vormen een oplichtersduo, gespecialiseerd in het verwerven van alimentatie. Gene Hackman is onweerstaanbaar als rijke, politiek incorrecte, kettingrokende tabaksmiljonair. Veronica, 20.30-22.50u.

Celebrity (Woody Allen, 1998, VS). In zwart-wit gedraaid panorama van verhaaltjes over roem, de media en bescherming van een privé-bestaan, gedrapeerd rond een scheidend echtpaar (Kenneth Branagh en Judy Davis). Bijrol van tien minuten van Leonardo Di Caprio als een superster die een hotelkamer kort en klein slaat. Ned.3, 23.00-1.00u.

The Mambo Kings (Arne Glimcher, 1992, VS). Ideale modernisering van het ouderwetse musicalgenre, waarin debuterend regisseur twee Cubaanse broers in het New York van de jaren vijftig een gooi laat doen naar onsterfelijke roem als vertolkers van de mambo. Muziek en stilering zijn belangrijker dan het verhaaltje in ambachtelijk perfect amusement. Met Armand Assante, Antonio Banderas, Cathy Moriarty, Maruschka Detmers. RTL4, 0.35-2.10u.

Love on the Dole (Walter Baxter, 1941, Engeland). Sociaal bewogen melodrama, naar roman van Walter Greenwood, over werkloze katoenarbeiders in het Lancashire van de jaren dertig. Met Deborah Kerr, George Carney. Morgen, BBC2, 12.40-14.15u., zwart-wit.

RADIO

De avonden. Samuel Vriezen is de nieuwe directeur van de Stichting Huygens-Fokker die zogeheten microtonale muziek promoot. De wiskundige en componist Vriezen vertelt over de ingewikkelde muziektheorieën van verschillende stemmingen en over zijn eigen composities. In de Radio Bergeijk radioreportage het programma Music-Hall met optredens van Thomas Verbogt, Martin Reints, Christophe Vekeman en het Kaasschaaf collectief. Verder o.m. een wandeling door het net opgeleverde Kartonnen Kantoor in Eindhoven van en met de architecten Ad Kil en Ro Koster. 747AM, 20.02-23.00u.

North Sea Jazz 2005: Jim Hall Group. Opname van 10 juli in de Rembrandt zaal met Jim Hall, gitaar, Steve La Spina, bas, en Terry Clarke, drums. Concertzender, 20.00-21.00u.

Café Sonore: Klank... sculptuur. Rob Sweere is een van de kunstenaars die zich bezighouden met het eeuwig zoeken naar nieuwe klanken. Voor de opening van het cultureel seizoen 2005-2006 installeert hij op de kop van de Witte de Withstraat in Rotterdam een gigantische toeter. Zie ook www.vpro.nl/safesonore. 747AM, 23.02-0.02u.