Soep van Ghanese Parel

Dit recept is van `Ghanese Parel' die vaak soep kookt voor haar man. Zonder soep van het thuisland kan hij niet leven. De kip wordt in handzame stukken gehakt en samen met specerijen, uien en gepureerde peen gekookt. Het vlees wordt niet van de botjes gehaald, die handzame stukken kunnen Ghanezen immers wel met hun lepel aan. Bij de soep wordt altijd rijst gegeten – hetzij uit hetzelfde diepe bord, hetzij van een apart bord. Er wordt dus om en om soep gelepeld en rijst gehapt. Soup from the sticks.

Bereiding: kook de peen in gezouten water gaar. Verwijder vel en vet van de kip en leg de stukken in een soeppan. Verwarm de kip in een gesloten pan op laag vuur gedurende 10-15 minuten, of tot het vocht uit de kip is vrijgekomen; keer de stukken nu en dan om. Verwijder intussen vliesjes en groene kern van de knoflookhelften. Stamp en wrijf de kardemompeulen kapot in een ruwstenen vijzel en verwijder de schilletjes van de zaaddozen; wrijf de zaadjes fijn. Doe het kardemompoeder over op een schoteltje. Stamp en wrijf vervolgens knoflook en gemberwortel in de vijzel tot een pasta.

Roer tomatenpuree door het vrijgekomen vocht van de kip en laat even meesmoren. Verdeel uien, 3 theelepels kardemompoeder, verbrokkeld soepblokje en de pasta van knoflook en gemberwortel over de kip. Roer alles om en laat kort meesmoren in gesloten pan. Maal intussen gekookte peen, pruimtomaten met hun sap en de madame jeanette samen fijn in een foodprocessor. Voeg dit bij de kip, samen met 1 liter water. Breng aan de kook en laat op laag vuur met het deksel half op de pan 50 minuten koken, of tot de kip gaar is.

Zelf is Ghanese Parel dol op aardappels. Soms moet haar man het bezuren en krijgt hij die bij de soep.

Morgen: Kruidensiroop met vers fruit

    • Florine Boucher