Singapore jaagt op witte olifanten

De politie van Singapore heeft de jacht geopend op witte olifanten. De grote kartonnen figuren doken vorige week op in een voorstad van de rijke stadstaat bij een treinstation om de aandacht van een bezoekende minister te trekken. Na het bezoek verdwenen ze spoorloos.

De opvallende presentie van de olifanten werd gezien als een protest tegen het feit dat het station twee jaar na de voltooiing van de bouw nog steeds niet is geopend. De regering weigert namelijk er treinen te laten stoppen omdat er volgens haar onvoldoende mensen wonen binnen een straal van 400 meter van het station.

Hoewel de bezoekende minister van Ontwikkeling, Jeugd en Sport, Vivian Balakrishnan, naar verluidt kon lachen om de verschijning van de witte olifanten tijdens zijn bezoek op 28 augustus, waren de plaatselijke autoriteiten minder geamuseerd. Een politiewoordvoerder verwees naar Singapore's Publiek Vermaak en Bijeenkomsten Wet die een vergunning eist voor tentoonstellen van objecten en aanplakbiljetten. Overtreders kunnen maximaal 1.000 Singaporese dollar boete krijgen, zo'n 600 euro.

Publiek protest wordt niet aangemoedigd in Singapore. Voor elke bijeenkomst van vijf of meer mensen moet eveneens een vergunning worden gevraagd. Vorige maand maakte de politie een eind aan een demonstratie van vier mensen die grotere transparantie eisten in het staatspensioenfonds en andere met de regering verbonden organisaties.