Roep om onderzoek naar ramp in VS

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary, senator voor New York, vinden dat er een onderzoek van het Congres moet komen naar de reactie van de federale regering op de orkaan Katrina. Een soortgelijk onderzoek is gehouden na de aanslagen op 11 september 2001. De leider van de Democraten in de Senaat, Harry Reid, steunt het idee. ,,Er zijn ernstige fouten gemaakt'', zei hij gisteren. De Senaat komt donderdag in spoedzitting bijeen om te stemmen over 10,5 miljard dollar aan noodhulp.

De kritiek op het optreden van de Amerikaanse regering na de orkaan blijft groeien. Tegelijkertijd probeert de Amerikaanse president George Bush de politieke schade te beperken. Gisteren bracht hij voor de tweede keer in vier dagen een bezoek aan het getroffen gebied. De prominente Democratische politicus Howard Dean deed die trip naar Louisiana en Mississippi af als ,,weer een harteloos politiek gebaar'' van de president.

Bush kondigde gisteren de noodtoestand af in nog eens tien staten die onderdak bieden aan vluchtelingen uit het rampgebied. Daarmee stelde hij ze in staat gebruik te maken van federale fondsen voor hulp aan evacués. Volgens schattingen zijn misschien wel een miljoen mensen verdreven uit hun huizen. De meesten wonen in noodopvang. Ze zijn inmiddels over het hele land verspreid.

Tijdens een bijeenkomst met hulpverleners in Baton Rouge in Louisiana beloofde Bush gisteren ,,een grootse inspanning'' voor de slachtoffers van Katrina. ,,Dit is pas het begin. (..) Wij staan aan uw zijde. Ik wil dat u dat weet.'' Even verderop keerden vluchtelingen uit New Orleans zich demonstratief af van de president. ,,Ik wil antwoorden'', zei Mildred Brown. ,,Ik ben niet geïnteresseerd in handjes schudden. Ik hoef niet met de president op de foto.''

De Amerikaanse oud-presidenten Bush senior en Clinton kondigden gisteren in Houston in Texas een nationale fondsenwervingscampagne aan voor de slachtoffers van Katrina. Begin dit jaar hebben ze ook samen geld ingezameld voor de slachtoffers van de tsunami in Azië.

KATRINA: pagina 5