Orkaan legt failliet van een samenleving bloot 4

Als er ergens in Azië of Europa een ramp gebeurt, komt hulp op gang van over de gehele wereld van rijke mensen die meeleven. Dat is heel goed. Als er in Louisiana of Florida een ramp gebeurt, komt hulp op gang van overal in de Verenigde Staten. Dat is ook heel goed. Maar waar zijn al die andere rijke mensen in de wereld? Haten zij de Amerikanen en helpen ze daarom niet?

Nee, het is hun overtuiging dat de VS zo goed georganiseerd en zo rijk zijn, dat het onbetamelijk zou zijn hun hulp te bieden. En zij blijven daarom bescheiden aan de zijlijn toekijken.

Die overtuiging is verkeerd. De gemiddelde Amerikaan is vandaag niet rijker dan de gemiddelde Europeaan of lid van een middenklasse waar dan ook ter wereld. Er is hier evengoed hulp nodig als waar dan ook en niet alleen geld en goederen. Ook kennis is nodig. Ik kan mij voorstellen dat mensen in New Orleans graag van Hollandse dijkenbouwers horen hoe een echte dijk er uit hoort te zien. En ingenieurs uit Japan en Taiwan zouden wellicht wat kunnen vertellen over stormvloeden, waarmee zij al eeuwenlang ervaring hebben. Ja, Amerikanen zijn goed georganiseerd en rijk. Maar vandaag hebben de mensen in Louisiana en Mississippi net zo goed hulp nodig als wie dan ook in een rampgebied waar dan ook ter wereld.

    • Bart Nuboer
    • Nederlander Wonend in Massachusetts