Orkaan legt failliet van een samenleving bloot 1

Orkaan Katrina heeft letterlijk en figuurlijk het failliet van de Amerikaanse samenleving blootgelegd. Te zien is waar het geloof in zo weinig mogelijk overheid toe leidt: geen voorzieningen die de omvang van de ramp hadden kunnen beperken en te midden van alle ellende neemt het tuig bezit van de straat. President Bush vliegt boven het rampgebied, komt eindelijk op bezoek en kan zich deze keer niet beperken tot de gebruikelijke peptalk. Iets in de trant van, hoe het land in barre tijden trots het hoofd boven water houdt. Hulp uit het buitenland wordt niet bij voorbaat afgewezen. Wellicht dat een ramp van deze omvang op termijn ook nog een positieve uitwerking heeft. Wanneer mede ten gevolge van deze ellende namelijk mocht gaan blijken dat de VS de zelf aangemeten rol als politieagent van de wereld niet langer vol kan houden. Dan zou eindelijk de weg weer vrijkomen voor wat meer ordentelijke vormen van internationale samenwerking.

    • Gui van Hooijdonk