Omstreden beeld Santaclaus krijgt plaats in Boijmans

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders stelt vandaag aan de gemeenteraad voor om het beeld Santaclaus van de kunstenaar Paul McCarthy te plaatsen op de binnenplaats van het Museum Boijmans Van Beuningen. Het college hoopt zo een einde te maken aan de al jaren slepende discussie over een locatie voor het beeld, dat de bijnaam `Kabouter Buttplug' kreeg. De zes meter hoge bronzen kerstman met een anale dildo in de hand, zou aanvankelijk naast concertgebouw De Doelen worden geplaatst. Daar ontstond zoveel beroering over dat de gemeenteraad het college vroeg een meer besloten locatie voor de sekskabouter te zoeken. De binnenplaats van het museum kent een besloten karakter waardoor Santaclaus vooral zichtbaar is voor bezoekers aan het museum. De binnenplaats van Boijmans Van Beuningen is vrij toegankelijk. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt het beeld op 26 september onthuld.