OM schrapt appèl in oude terreurzaak

Het openbaar ministerie heeft het hoger beroep ingetrokken tegen de vrijspraak van de groep mannen die in 2003 in Rotterdam terechtstond voor het rekruteren van jihadstrijders.

Dat heeft persadvocaat-generaal B. Edelhauser bevestigd. Volgens Edelhauser is het hoger beroep in deze zaak ,,achterhaald''. Veel van de mannen waren illegaal in Nederland en hebben het land na de vrijspraak verlaten.

Maar justitie vindt vooral de waarde van jurisprudentie in deze zaak te gering om het hoger beroep door te zetten. De verdachten in deze zaak werden nog berecht op grond van oude wetgeving. Inmiddels is het rekruteren voor gewapende strijd strafbaar, en is wetgeving in aantocht om informatie van de inlichtingendienst AIVD als bewijs in een rechtszaal te gebruiken.

Deze tweede grote terrorismezaak in Nederland draaide om een groep van in totaal twaalf mannen die ervan werd verdacht betrokken te zijn bij het sturen van strijders uit Nederland naar gebieden waar de jihad, de heilige islamitische strijd, werd gevoerd. Een aantal van hen zou banden hebben gehad met de orthodoxe Al-Fourkaan Moskee in Eindhoven. De politie vermoedde dat de groep ook betrokken was bij het wegzenden van twee jonge Marokkaanse Nederlanders uit Eindhoven die begin 2002 in Kashmir door de Indiase grenspolitie werden doodgeschoten.

Tijdens het strafproces in het voorjaar van 2003 liet het openbaar ministerie echter al diverse aanklachten vallen. Vervolgens sprak een uiterst kritische rechtbank alle verdachten vrij. De manier waarop justitie een criminele organisatie had willen reconstrueren noemde de rechtbank ,,niet alleen onzorgvuldig, maar ook zorgwekkend''.

Michiel Pestman, advocaat van een van de verdachten, noemt het ,,een schande'' dat de beslissing over het hoger beroep zo lang op zich heeft laten wachten. ,,Het openbaar ministerie heeft nooit een zaak gehad en het is belachelijk om mensen dan zo lang in onzekerheid te laten zitten.''

Volgens persadvocaat-generaal Edelhauser heeft het zo lang geduurd omdat velen zich met de beslissing hebben bemoeid. Ook het college van procureurs-generaal en de minister van Justitie hebben zich over de zaak uitgelaten.

    • Jaco Alberts