`Met Hiddink heeft PSV extra uitstraling'

PSV maakte vorige week roerige dagen mee. Lee weg, Bouma weg. Voorzitter Rob Westerhof kijkt met gemengde gevoelens terug. ,,Het is zorgelijk dat middelmatige Engelse clubs het drievoudige kunnen betalen.''

Tevreden kijkt hij terug. Terwijl technisch directeur Guus Hiddink richting Australië vloog, moest voorzitter Rob Westerhof PSV op oorlogssterkte houden. Na het onverwachte vertrek van de verdedigers Wilfred Bouma en Young-Pyo Lee was haast geboden omdat de internationale transfermarkt op 1 september sloot. ,,Achteraf gezien was het een hele interessante periode. Erg leuk. Je moet in korte tijd veel beslissingen nemen en op zich is dat erg opwindend'', aldus de voormalige manager van Philips.

Toch kijkt hij met gemengde gevoelens terug, want het vertrek van Lee en Bouma is natuurlijk wel ,,een aderlating'', zegt de voorzitter. ,,Maar ik heb niet het gevoel dat we door de tijdsdruk in een slechte onderhandelingspositie zaten met de nieuwe spelers [Michael Reiziger en Michael Ball]. Met jongens als Michael Lamey en Timmy Simons hadden we nog voldoende alternatieven.''

Westerhof is nog maar een jaar voorzitter bij de landskampioen en moest zich met hulp van Stan Valckx (manager voetbalzaken) door de hectische laatste dagen van augustus heen werken. ,,Een paar dagen na het sluiten van de internationale transfermarkt kan ik wel concluderen dat de afspraken met Hiddink werkbaar zijn geweest. We hadden afgesproken dat hij in bepaalde situaties dag en nacht beschikbaar moest zijn. Dat gebeurde ook: hij heeft vanuit Australië contact gehad met Ball, die al in de auto naar Birmingham City onderweg was om bij die club een contract te tekenen. Na dat telefoontje op de laatste dag is hij 's avonds nog naar Eindhoven gevlogen.''

Hiddink had met Westerhofs voorganger Van Raaij de afspraak gemaakt dat de directeur en trainer een nationaal team zou mogen begeleiden bij een wereldkampioenschap. Deze zomer koos Hiddink voor het bondscoachschap van Australië. ,,Voor mij was het een voldongen feit. Contractueel was vastgelegd dat hij voor een aantal maanden afwezig mocht zijn. Daarbij werd toen gedacht aan de zomer en aan de winterstop. Nu is het tijdens het seizoen en door Australië is het natuurlijk helemaal een exceptionele situatie. Ik heb daar groen licht voor gegegeven, maar wel de afspraak gemaakt dat de Champions League altijd prevaleert.'' Volgende week dinsdag speelt PSV de eerste wedstrijd tegen Schalke 04: eerder vandaag stelde Australië deelname aan de WK-playoffs zeker tegen de Solomon-eilanden en kan Hiddink morgen terugkeren naar Eindhoven.

Ideaal is het niet, geeft Westerhof toe. ,,Tegelijkertijd zie je dat de naam Hiddink verschrikkelijk belangrijk is voor je uitstraling. Zo'n speler als Ball komt ook op zijn naam af. Met Hiddink zit je gewoon op het niveau van Barcelona en Real Madrid.''

In één adem constateert hij dat die vergelijking voor de gehele club nooit op zal gaan. ,,Je ziet ook met een bedrijf als KLM dat is overgenomen: de Nederlandse thuismarkt is gewoon te klein om helemaal in de top mee te draaien. Voor de eredivisiewedstrijden krijgen wij 5 of 5,5 miljoen euro aan televisierechten. De Engelse clubs zitten geloof ik op 50 miljoen. En de grote landen krijgen ook nog eens meer geld uit de Champions League. Het is toch zorgelijk dat middelmatige clubs uit Engeland het drievoudige aan salaris kunnen betalen. Echt, het drievoudige!''

Omdat zowel Lee als Bouma via een speciale clausule voor een beperkt transferbedrag kon vertrekken, gaf het salaris de doorslag. Tottenham Hotspur (Lee) en Aston Villa (Bouma) spelen beide geen Champions League, zodat van een sportieve verbetering niet direct sprake is. ,,We hebben de contracten van de relevante spelers nu opnieuw bekeken en in samenspraak met hen zijn de clausules hoger geworden. Soms betekende dat ook dat het contract werd verlengd en het salaris omhoogging: het is natuurlijk een soort balans.''

Volgens Westerhof is er bij het beperken van de transfersommen in het verleden te veel naar de Nederlandse markt gekeken. ,,Maar spelers als Lee en Bouma zijn voor geen enkele andere Nederlandse club te koop. Je moet dus naar het buitenland kijken als je een gelimiteerde transfersom opneemt, want anders staat zo'n transferbedrag in geen enkele verhouding met de marktwaarde in andere landen. Maar ja, dat is allemaal wijsheid achteraf.''

    • Erik van der Walle