Mentsjov blijft overeind in klimetappe

Denis Mentsjov heeft gisteren als klassementsleider in de Vuelta de eerste vuurproef in het Spaanse hooggebergte goed doorstaan. De Rus van de Rabobankploeg reed op de slotklim naar Ordino-Arcalis in Andorra met de besten naar boven, om uiteindelijk als derde te finishen en geen tijd te verliezen. Francisco Mancebo was de snelste.

Roberto Heras, driemaal winnaar van de Vuelta, is de grootste bedreiging voor Mentsjov, maar de slotklim was voor de renner van Liberty Seguros niet ideaal. ,,Het was een lange klim, niet te steil, waarbij ook de wind nog veel invloed had'', constateerde Mentsjovs ploegleider Adri van Houwelingen. ,,Dat was niet in het voordeel van een echte aanvaller.''

Mentsjov zat vlak voor de aankomst in het groepje van vijf koplopers perfect geplaatst om zijn derde ritzege binnen te slepen. Mentsjov zat in het wiel van Heras, die de laatste honderden meters op kop reed. Maar de 27-jarige kopman, woonachtig in Pamplona, kwam niet uit Heras' wiel. Francisco Mancebo, de nieuwe nummer 3 van het algemeen klassement, passeerde de twee in de laatste meters om de dagzege binnen te halen.

,,Zo heb je weer een tevreden ploeg'', doelde Van Houwelingen op het Illes Balears van Mancebo. ,,Wij zijn niet heel erg bezig met een derde ritzege. Als je leider bent, moet je andere prioriteiten stellen. Bovendien heeft Denis bergop ook niet het meeste werk verricht.'' Met andere woorden: de Rabo's willen de concurrentie graag nog even te vriend houden.

Van Houwelingen beschikt in Spanje ook niet over een ploeg die de koers in de bergen kan controleren. ,,Vandaag hebben we tot de voorlaatste klim het tempo bepaald, achter een kopgroep van dertien man'', zei Van Houwelingen. Daarna nam Liberty Seguros het initiatief over. De ploeg van Heras heeft wel knechten die bergop tempo kunnen maken. Van Houwelingen en Mentsjov vonden het niet raadzaam om gisteren met een `stiekeme' zege de rest tegen zich in het harnas te jagen. ,,Je moet je tactiek aanpassen aan de omstandigheden'', sprak Van Houwelingen diplomatiek.

Mancebo, de winnaar van de dag, verbaasde zichzelf met zijn eerste overwinning in een grote ronde. De Spanjaard moest eerder die dag geregeld lossen bij de koplopers. ,,Deze overwinning dank ik dan ook meer aan mijn hart dan aan mijn benen'', zei hij. ,,Jammer dat ik zo hard moest sprinten, want ik kon mijn overwinning niet met een speciaal gebaar voor mijn pasgeboren dochter vieren.''

De bergetappe van gisteren werd te veel voor Max van Heeswijk die de Ronde van Spanje verliet. De Nederlandse sprinter won de zevende etappe. Van Heeswijk gebruikte de Vuelta vooral als voorbereiding op het WK dat later deze maand in Madrid plaatsvindt.