Mary Pierce boekt eerste zege op Henin

Mary Pierce heeft gisteren op de US Open sportieve wraak genomen op Justine Henin van wie ze eerder dit jaar tijdens de finale van Roland Garros nog kansloos verloor.

De Française was gisteren in de vierde ronde in twee sets klaar met de allesbehalve fitte Belgische oud-kampioene: 6-3 en 6-4. In de kwartfinales stuit Pierce nu op haar landgenote Amélie Mauresmo die zich, mede dankzij een sterke service, in twee sets plaatste bij de laatste acht ten koste van de Russische Jelena Likovtseva: 6-1 en 6-4.

Pierce wist op Flushing Meadows voor het eerst in haar loopbaan een partij tegen Henin winnend af te sluiten. Zoals gebruikelijk had Pierce moeite om de partij af te maken. Pas op het vierde matchpoint wist ze toe te slaan. Met een brede grijns op haar gezicht schudde ze de hand van de teleurgestelde Henin, die maar blijft kwakkelen met haar gezondheid.

De 30-jarige Pierce oogt daarentegen fitter dan ooit. Eerder dit jaar wist ze alles en iedereen te verbazen met een plaats in de finale van Roland Garros. En ook nu in New York is ze aan een zeer sterk optreden bezig. Vanaf de baseline legt ze met harde groundstrokes haar tegenstandsters haar wil op. Henin was niet opgewassen tegen het spel van Pierce.

Lindsay Davenport staat in de kwartfinales tegenover Jelena Dementjeva. De als zesde geplaatste Russische tennisster won betrekkelijk eenvoudig van de Zwitserse Patty Schnyder: 6-4 en 6-3. Davenport, de grote favoriete van het Amerikaanse publiek, had eerder op de dag de Française Nathalie Dechy geen schijn van kans gegeven: 6-0 en 6-3.

Naast de Amerikaanse publiekslieveling James Blake overleefden bij de mannen ook Andre Agassi, Guillermo Coria en de ongeplaatste Amerikaan Robby Ginepri de vierde ronde van de US Open. Agassi versloeg de Belg Xavier Malisse in een vijfsetter: 6-3, 6-4, 6-7, 4-6 en 6-2. Coria versloeg Nicolas Massu in een vierenhalf uur durende thriller, die eindigde in 6-4, 2-6, 6-7, 6-2 en 6-2.

Ginepri wist voor het eerst in zijn carrière de kwartfinale van een grandslamtoernooi te halen, ten koste van de als dertiende geplaatste Fransman Richard Gasquet. Ginepri versloeg Gasquet in vijf sets: 6-3, 3-6, 6-7, 6-4 en 6-0.