Lammers is nieuwe intendant Filmfonds (Gerectificeerd)

Esmé Lammers is de nieuwe intendant bij het Nederlands Fonds voor de Film. De regisseur van onder meer Wie doet de koningin wordt verantwoordelijk voor het ontwikkelen van commerciële speelfilms.

,,Ik heb één belangrijk motto'', zegt Lammers. ,,Er moet altijd één persoon met hart en ziel achter een project staan. Anders krijg je pudding.'' Volgens haar geldt dat ook voor commerciële films. ,,Nu is het soms net alsof we kroketten aan het bakken zijn. Maar je kunt een filmsucces niet herhalen, er is geen recept voor.'' Mensen die volgens Lammers bewezen hebben over het nodige fingerspitzengefühl te beschikken zijn Paul Verhoeven, Dick Maas, Johan Nijenhuis en producent San Fu Malta.

Lammers (1958) volgt Edwin de Vries op, die in 2003 aantrad. Eerdere intendanten waren Burny Bos en Jean van de Velde. De functie werd in 1999 ingesteld als onderdeel van het filmstimuleringsbeleid van het kabinet. De intendant heeft als taak om buiten de adviescommissies van het Filmfonds om marktgerichte speelfilms te helpen ontwikkelen.

Volgens Jonathan Mees van het Filmfonds werkt het systeem goed. ,,De intendant fungeert als een klankbord voor makers en schrijvers en kan een project bij de subsidiecommissie verdedigen. Van de Velde maakte zich sterk voor Ja zuster, nee zuster.'' Deze zomer heeft het fonds het intendantschap door filmmarketingexpert Heleen Rouw laten evalueren. Volgens Mees is haar rapport, dat nog moet verschijnen, ,,heel positief''.

Door Edwin de Vries begeleidde films zijn nog niet in de bioscoop. Hij maakte zich onder meer sterk voor Ik omhels je met 1000 armen, naar het boek van Ronald Giphart door Willem van de Sande Bakhuyzen en De scheepjongens van Bontekoe door Steven de Jong.

Lammers is beoogd regisseur van Een zomerzotheid, naar het boek van Cissy van Marxveldt. Intendant De Vries kende aan dit project van producent Fu Works een scenariosubsidie aan toe. Volgens Lammers ontstaat er pas een conflict met haar intendantschap als die film voor 2007 gedraaid zou worden. ,,Maar de financering is nog niet rond.''

Rectificatie

In het bericht Lammers is nieuwe intendant Filmfonds (6 september, pagina 9) wordt een van de films die Esmé Lammers regisseerde Wie doet de koningin genoemd. De film heet Lang leve de koningin .