Kamer: opheldering over zaak-Nienke

Minister Donner (Justitie, CDA) moet de Tweede Kamer opheldering geven over de zaak-Nienke. Aanleiding hiervoor zijn beschuldigingen in een tv-uitzending van Netwerk, gisteravond.

Een ex-politieman en een advocaat zeiden in de uitzending dat het openbaar ministerie (OM) en het Nederlands Forensisch Instituut cruciaal DNA-bewijs hebben achtergehouden. Het OM ontkent dit.

Medewerkers van het OM wisten volgens Netwerk al jaren dat Cees B., die in eerste instantie is veroordeeld voor de moord op het meisje, nooit de dader kon zijn.

B. werd in 2002 veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. Hij kwam eind vorig jaar vrij, nadat Wik H., die vastzat op verdenking van andere misdrijven, de moord op de tienjarige Nienke in juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam had bekend. H. werd door de rechtbank in Rotterdam tot twintig jaar celstraf en tbs veroordeeld. De herzieningszaak van B. dient in november.

De Tweede Kamer zou vanmiddag een besluit nemen over de manier waarop Donner uitleg moet komen geven. De Kamer wil dat hij in detail verklaart wat er fout is gegaan bij de veroordeling van B. ,,We vinden dat de onderste steen boven moet'', aldus Kamerlid Wolfsen (PvdA). Afhankelijk van de uitkomst van lopende onderzoeken wil de PvdA mogelijk een parlementair onderzoek. Ook de VVD sluit zo'n onderzoek niet uit.

Het college van procureurs-generaal gelastte al eerder een onderzoek naar de wijze van opsporing en vervolging in de zaak Kees B. De Rotterdamse rechtbank, die Kees B. veroordeelde, doet een eigen `zelfreflectie-onderzoek' naar de zaak. In het rapport, dat inmiddels is afgerond maar nog niet openbaar is, wordt volgens een woordvoerder van het OM de zaak ,,van minuut tot minuut'' beschreven.

In het justitieonderzoek naar Cees B. speelde DNA-materiaal een grote rol. Volgens Netwerk lieten het Nederlands Forensisch Instituut en het openbaar ministerie cruciale informatie achterwege in het eindrapport dat aan de rechters werd gepresenteerd. Op het lichaam van het vermoorde meisje en op de veter waarmee ze werd gewurgd, werden DNA-sporen aangetroffen die niet overeenkwamen met het DNA van Cees B. Het OM hield deze informatie volgens Netwerk achter. De advocaat van B. en de rechters kregen de stukken nooit te zien. Honderden justitiemedewerkers zouden hiervan op de hoogte zijn geweest. Een van hen was politiepsycholoog H. Timmerman, toen nog werkzaam bij het zogeheten cold-caseteam van de politie Groningen. Hij trok intern tevergeefs aan de bel. Het feit dat hij met Netwerk praatte, heeft geleid tot zijn ontslag.

FOUTEN: pagina 3