Jeugdboek is het papier voorbij

Kinderboeken raken in toenemende mate vervlochten met film en muziek, zo bleek gisteren op de beurs Vers van de Pers.

Het boek De Griezelbus van Paul van Loon wordt verfilmd. En als de film in december uitkomt, verschijnt ook `het boek van de film'. Dat gebeurt wel vaker, maar in dit geval is het filmboek heel anders dan het origineel. Tijdens het schrijven van het scenario veranderde Van Loon zoveel dat er een heel nieuw boek is ontstaan.

Jeugdboek verwekt jeugdfilm, jeugdfilm verwekt jeugdboek. En zo kan het gebeuren dat een uitgeefster van bóéken (Leopold) praat over de marketing van fílms: ,,De Griezelbus komt ongeveer tegelijkertijd uit met de nieuwe Harry Potter-film [De Vuurbeker], maar Harry is meer voor volwassen, terwijl deze film meer voor kinderen is.'' Een beetje wennen is het wel: ,,Paul van Loon speelt zelf een klein rolletje. De héééle dag op de set voor een halve minuut film.''

De Griezelbus is een uitgesproken voorbeeld van de multimedialisering van het kinder- en jeugdboek. Al langer komen kinderboeken uit op cd of mét een cd – ideaal voor lange autoritten – zoals nu ook gebeurt met boeken voor volwassenen. Op `Vers voor de Pers', de halfjaarlijkse beurs waarop uitgevers hun nieuwe boekenaanbod presenteren, was gisteren te zien dat jeugdboek, muziek en film steeds meer vervlochten raken.

Neem Pikkuhenki van Toon Tellegen, een door Marit Törnqvist schitterend geïllustreerd sprookje dat volgende maand verschijnt. Boeken van Tellegen zijn al bewerkt voor theater, terwijl zijn dierenverhalen al lang op cd zijn te krijgen. Pikkuhenki – uitgegeven door Querido – gaat een stap verder. Tellegen schreef het prentenboek op verzoek van componist Klaas ten Holt, die de muziek componeerde. Op de cd, die in het Concertgebouw is opgenomen, zijn verteller Tellegen en het kamerensemble van Ten Holt samen te horen.

Uitgeverij Gottmer brengt al langer met veel succes cd's (met prentenboekje) uit, waarop klassieke muziekstukken en een verteller te horen zijn: De Vuurvogel, Peter en de wolf, Het Zwanenmeer, De Notenkraker. Binnenkort verschijnt Het carnaval der dieren van Saint-Saëns met schrijver Ivo de Wijs, tekenaar Thé Tjong-Khing, musici Isabelle van Keulen en Gidon Kremer.

De boekhandel wordt zo steeds meer een cd-winkel. De al wat oudere reeks Luistervinken – kinderboeken op cd – zal voortaan via boekwinkels worden verspreid, omdat de boek-cd's in de cd-winkels ondergesneeuwd raakten. De dichtbundel Superguppie van Edward van de Vendel, schrijver van het kinderboekenweekgeschenk dit jaar, is op muziek gezet door Edwin Schimscheimer. Gisteren viel bij een persbijeenkomst van de boekenlobby-stichting CPNB een fragment te horen van Paul de Leeuw, die de tot lied geworden kindergedichten zingt.

Natuurlijk komen er nog altijd meer traditionele boeken uit. De sprookjes van Grimm zijn opnieuw vertaald en voorzien van 400 nieuwe prenten (Lemniscaat). Het laatste, onvoltooide boek van de dit jaar overleden Max Velthuijs verschijnt in zwart-wittekeningen, omdat Velthuijs niet meer aan inkleuren is toegekomen (Leopold). Van John Green verschijnt Het grote misschien (Lemniscaat); op het omslag staat: ,,Filmrechten zijn reeds verkocht.''

    • Karel Berkhout