Jeugd domineert kabinet in Albanië

De nieuwe regering van Albanië wordt gedomineerd door jonge ministers: vier van hen zijn 32 of jonger.

De namenlijst van ministers in de nieuwe regering werd gisteren in Tirana aan president Alfred Moisiu voorgelegd door Sali Berisha, die eerder deze week tot premier werd benoemd. De afgeslankte regering – het aantal ministers is teruggebracht van negentien tot veertien – telt tien ministers uit de Democratische Partij van Berisha zelf. De anderen zijn afkomstig uit kleine partijtjes, die voor de parlementsverkiezingen van 3 juli een lijstverbinding met de Democratische Partij waren aangegaan. De belangrijkste van hen is de leider van de Nieuwe Democratische Partij, Genç Pollo, die minister van Onderwijs is geworden. Pollo is in de jaren negentig uit Berisha's partij gestapt. Defensie ging naar de leider van de Republikeinse Partij, Fatmir Mediu. Buitenlandse Zaken is terechtgekomen bij de diplomaat en schrijver Besnik Mustafaj, lid van de Democratische Partij en voormalig ambassadeur in Parijs.

De nieuwe ministers van Binnenlandse Zaken, Integratie, Justitie en Transport zijn allen 31 of 32 jaar oud. Diverse andere ministers zijn eveneens jonger dan veertig. Berisha omschreef zijn jonge ministers als ,,symbolen van actieve, vastbesloten politici''.

De Albanese president stuurt later deze week de namenlijst van Berisha naar het parlement, waar de premier en zijn kleinere bondgenoten 81 van de 140 zetels controleert.