Dubbelslag bij Julius Bär

UBS, de grootste bank van Zwitserland, verkoopt drie kleinere particuliere banken en een afdeling voor vermogensbeheer aan Julius Bär, een kleinere, voormalige familiebank in Zürich. Tegelijkertijd neemt UBS een 21,5 procent aandeel in Julius Bär. Dat hebben beide partijen gisteren bekendgemaakt. Met de transactie is 5,6 miljard frank gemoeid, bijna 3,7 miljard euro.

Het gaat om Banco di Lugano, Ehinger & Armand Von Ernst en Ferrier Lullin, die bij UBS altijd hun eigen naam hebben gehouden vanwege hun historische naamsbekendheid. De afdeling voor vermogensbeheer is GAM. UBS had deze vier in 2003 al in één holding ondergebracht: SBC Wealth Management, dat nu omgerekend ongeveer 78 miljard euro beheert. Sindsdien hielden analisten er rekening mee dat SBC naar de beurs zou gaan of zou worden verkocht.

Dat SBC nu naar Julius Bär gaat verbaast velen. Omdat de Bär-familie eerder dit jaar haar meerderheidsaandeel in een minderheidsaandeel had omgezet, was de verwachting dat de bank zèlf opgekocht zou worden. Er gingen ook geruchten dat Julius Bär zou fuseren met de bank Sarasin in Bazel. Julius Bär beheert in totaal zo'n 151 miljard frank, bijna 100 miljard euro. Hans de Gier, die SBC leidt, wordt CEO bij Julius Bär.

De deal stelt Julius Bär in staat om onafhankelijk te blijven. Net als vele andere particuliere banken in Zwitserland groeit Julius Bär nauwelijks meer, onder meer door de invoering van strengere anti-witwas- en anti-terreurwetgeving: cliënten moeten meer informatie over zichzelf geven dan vroeger.

UBS en Credit Suisse, die wereldwijd opereren, groeien wel. Als Julius Bär in handen was gevallen van HSBC of Citigroup, had UBS er eigen land een forse concurrent bijgekregen. Nu slaat de bank twee vliegen in één klap: ze ontdoet zich van SBC, wat toch al het plan was, en houdt buitenlandse giganten op afstand. Op haar beurt kan Julius Bär door de aankoop van SBC, die relatief gezond is, haar schaal vergroten èn bezuinigen op de administratie. Het conglomeraat wordt de grootste private bank van Zwitserland.

    • Caroline de Gruyter