Douane attent op vrijgeven textiel

De Nederlandse douane treft voorbereidingen voor het vrijgeven van miljoenen stuks in entrepots opgeslagen Chinees textiel in de komende dagen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Daarmee wordt vooruitgelopen op een positief resultaat van de besprekingen die de 25 lidstaten van de Europese Unie vandaag en morgen in Brussel houden over het gisteren gesloten principeakkoord tussen de EU en China over de invoer van Chinese kleding, waaronder truien, broeken en beha's. De lidstaten kunnen het akkoord goedkeuren of afwijzen.

Op een persconferentie gisteren in Peking sprak eurocommissaris Mandelson (Handel) van ,,een bevredigende en gelijkwaardige'' oplossing van de textielcrisis. Die was ontstaan nadat half juli afgekondigde quota voor tien categorieën textiel werden overschreden bij zes ervan. Hierdoor hoopte zich de afgelopen weken bij de grenzen van de EU een lading van meer dan 90 miljoen stuks textiel op.

Een vertegenwoordiger van de Europese lobbyorganisatie voor de textielindustrie Euratex, sprak vanmorgen over het in Peking bereikte akkoord als ,,een cadeautje'' van de EU voor China. Met name de Zuid-Europese textielproducenten hadden er bij Mandelson op aangedrongen de quota te handhaven. Euratex vreest dat de goedkope invoer uit China ten koste gaat van de werkgelegenheid van 2,4 miljoen werknemers in de Europese textielsector, aldus directeur economische zaken Francesco Marchi. ,,De Chinese exporteurs en de Europese handelaren hebben deze slag gewonnen.''

Namens de Nederlandse textielimporteurs zei directeur Han Bekke van brancheorganisatie Modint vanmorgen dat er nog veel onduidelijkheid heerst over het akkkoord van Peking. Ook hoe de situatie volgend jaar zal zijn is volgens hem niet evident. ,,Bedrijven doen er verstandig aan volgend jaar niet alle kaarten op China te zetten'', meent Bekke.