Digibete ouder kan toch op kind letten

Ouders die willen weten wat hun kind downloadt van internet, kunnen vanaf volgende maand met een speciaal programma speuren naar gedownloade bestanden. Volgens de initiatiefnemers is het programma zo simpel dat ook ouders met computervrees het kunnen gebruiken.

De Digital File Check is een initiatief van auteursrechtenorganisatie Brein en stichting De Kinderconsument. Volgens directeur Bamber Delver van de Kinderconsument hebben de meeste ouders geen benul van wat hun kinderen op de thuiscomputer downloaden: ,,Vanaf een jaar of acht, negen beginnen ze al met het binnenhalen van muziek en films. Op het schoolplein wordt levendig gehandeld in illegale kopieën van Windows XP. Twee euro per cd, dat is toch een aardig zakcentje als je in groep 7 zit.''

Als een kind illegale bestanden op de thuiscomputer deelt via ruilnetwerken als Kazaa en Limewire, zijn de ouders daarvoor aansprakelijk. Dat betekent dat, als er een rekening komt van een auteursrechtenorganisatie, die uiteindelijk ook door de ouders betaald moet worden. Dat overkwam afgelopen zomer een Britse moeder, die een boete van 4.000 pond (ruim 5.500 euro) kreeg omdat haar dochter 1.400 liedjes illegaal aanbood via een ruilnetwerk.

Digital File Check is gebaseerd op een Deens product en ook in het Engels te downloaden vanaf www.dtectnet.com. De Nederlandse versie staat binnenkort op digitalfilechecker.nl en is volgens de Kinderconsument erg eenvoudig te bedienen om ouders met computervrees niet af te schrikken. Delver: ,,Je staat versteld van het gebrek aan kennis bij vaders en moeders.''

De software zoekt naar gedeelde bestanden op de computer en brengt alle muziek- en videobestanden in kaart. Ook gedownloade afbeeldingen zijn te vinden, en de aanwezigheid van ruilprogramma's als Kazaa, eMule en Bittorrent.

De bestanden die Digital File Check vindt worden niet verwijderd, alleen in kaart gebracht. Het is technisch gezien ook niet mogelijk om gekopieerde bestanden met en zonder auteursrecht van elkaar te onderscheiden.

Delver beaamt dat veel kinderen geen moeite zullen hebben om de controle te omzeilen. ,,Maar je moet ergens beginnen. Het gaat erom dat we de ouders een erg simpel programma geven om het downloadgedrag van hun kinderen te doorgronden.''