Catalaanse megafusie

Het gaat eindelijk gebeuren. Jarenlang hebben Spaanse nutsbedrijven hun best gedaan om te fuseren, maar de politici zijn er steeds weer in geslaagd een spaak in het wiel te steken. Nu lijken diezelfde politici de helpende hand uit te steken. Gas Natural heeft een akkoord gesloten met het elektriciteitsbedrijf Iberdrola om een vijandig bod van 23 miljard euro uit te brengen op de concurrerende energieproducent Endesa.

Een dergelijke overeenkomst zou een Catalaans supernutsbedrijf in het leven roepen. En de lokale politici lijken de gebeurtenissen in gang te hebben gezet via de door hen gecontroleerde regionale spaarbank La Caixa, die een belang van 35 procent heeft in het in Barcelona gevestigde Gas Natural en een belang van naar schatting 2 procent in Endesa.

Het is slechts twee jaar geleden dat Gas Natural een vijandig bod uitbracht op Iberdrola. Maar nu slaan beide bedrijven de handen ineen, omdat ze ieder apart te klein zijn om Endesa zelfstandig over te nemen. De strategische logica is voor beide concerns zonneklaar. Gas Natural wordt geconfronteerd met een steeds zwaarder bevochten markt en er kunnen synergievoordelen kleven aan de verkoop van elektriciteit en gas aan één en dezelfde klant.

Voor Iberdrola, dat in het verleden heeft geprobeerd met Endesa te fuseren, is dit een gouden kans om de hand te leggen op de bezittingen van de concurrent die Gas Natural wil afstoten. Bovendien maakt Endesa een kwetsbare indruk. Het bestuur staat in laag aanzien. Het bedrijf heeft de overstap naar schonere energie in de aanloop naar de uitvoering van het Kyoto-protocol verknald en is nog steeds zeer afhankelijk van steenkool. Daarnaast gaat het bedrijf gebukt onder een schuld van bijna 20 miljard euro.

Tegen deze achtergrond zal het openingsbod van zo'n 21,30 euro per aandeel - een premie van 20 procent ten opzichte van de gemiddelde aandelenkoers van Endesa de afgelopen zes maanden - ongetwijfeld serieus worden genomen door de aandeelhouders. Zij beschikken vermoedelijk over weinig alternatieven. Dat komt doordat het onwaarschijnlijk is dat de Spaanse regering een andere combinatie van nutsbedrijven zal goedkeuren. De regering is voor zijn kamermeerderheid afhankelijk van de Catalaanse nationalisten. Daarom zal zij de Catalanen niet willen tegenwerken.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Fiona Maharg-Bravo