Camcorder nu ook recyclebaar

Na de wegwerpfotocamera is nu in de VS een wegwerpvideocamera verkrijgbaar. Noodoplossing voor de vergeetachtige filmer.

Stel: uw vliegtuig landt in New York en u komt tot de ontdekking dat u de camcorder vergeten bent. Wat te doen? De oplossing ligt bij de kassa van meer dan 4.500 filialen van de Amerikaanse drogisterijketen CVS. Tussen de pakjes kauwgom en scheermesjes ligt sinds kort de `eenmalig te gebruiken' videocamera. Deze wegwerpcamcorder is uiterst simpel te bedienen en wie 'm na gebruik inlevert bij de drogist, krijgt nog dezelfde dag de video op een dvd mee.

De camera kost 30 dollar (ongeveer 24 euro) en CVS noemt hem dan ,,eenmalig te gebruiken'', maar dat is niet volledig correct. De camcorder is net zo vaak te gebruiken totdat hij vol zit met in totaal minstens twintig minuten video. De camera kan dus meerdere sessies van seconden of minuten filmen en bewaart de digitale video met geluid op intern flash-geheugen; soortgelijk aan geheugen dat ook wel in mp3-spelers zit. De laatste opname kan desgewenst gewist worden en de batterij zou een levensduur van ongeveer honderd minuten hebben; voldoende om alle opnamen vier keer over te doen.

Het cameraatje is bijzonder eenvoudig in gebruik. De handleiding beslaat niet meer dan enkele regels die op de achterkant gedrukt staan onder de vier knoppen van de camera, de voor de hand liggende playback-, record-, delete- en aan-en-uitknop.

De minimale videotechniek zit weggestopt in een plastic behuizing zo groot als een pakje sigaretten en weegt nog geen 150 gram. Het apparaatje ligt prettig in de hand en de knopjes laten zich met een duim bedienen. De camera bevat geen zoeker maar vertoont op het lcd-schermpje wat hij filmt. Het lcd-schermpje meet diagonaal ruim drie centimeter en vertoont een klokje dat de tijd van iedere opname telt. Na iedere opname vertoont het schermpje het aantal video's en de resterende tijd op de virtuele videoband. Het maximum van twintig minuten dat CVS op de verpakking vermeldt, blijkt in de praktijk iets royaler. Het geheugen in de camera heeft ruimte voor pakweg vijf extra minuten video.

Breng de volle camera naar een filiaal van CVS en de drogist verlost de camera van z'n inhoud en brandt de video op een dvd-schijfje. Dat kost nog eens 13 dollar (10,40 euro). De dienst is vergelijkbaar met de één-uur-fotoservice voor wegwerpfotocamera's. Na inlevering zal CVS het apparaatje klaarmaken voor hergebruik en weer verkopen.

Net als de wegwerpfotocameraatjes, zit ook de camcorder potdicht. Het is niet mogelijk de camera zelf aan een computer te koppelen om de video naar de harde schijf over te brengen. Althans, niet zonder enig breekwerk en verstand van zaken. Niet lang nadat de camcorder in de schappen lag, maakte een Amerikaanse hacker de camera open en nam het binnenste van de camera onder de loep. Hij publiceerde een grondige – voor de leek volledig onbegrijpelijke – analyse van de camera op internet. En het lukte hem de bestanden op z'n computer te plaatsen, maar dat is geen sinecure.

De dvd is af te spelen in een dvd-speler en computers met dvd-drive. Overigens zal de schijf niet in alle Europese dvd-spelers werken: het videosignaal werkt volgens de Amerikaanse standaard NTSC (National Television Standards Committee). In de meeste Europese landen is PAL (Phase Alternate Line) de standaard en veel PAL-apparatuur ondersteunt geen NTSC. Echter, steeds meer apparatuur ondersteunt beide formaten en een pc slikt beide formaten zonder problemen. Een startscherm vertoont een overzicht van alle scènes en de kijker hoeft niet per se de hele dvd te zien maar kan ook een bepaald filmpje kiezen. Op de verpakking van de camera staan foto's van lachende mensen die naar een beeldvullende video op een breedbeeldtelevisie kijken, maar de werkelijkheid is anders. Het beeld van de video is omringd door zwarte balken. Alsof het breedbeeldvideo op een normale tv is, maar dan ook met zwarte balken links en rechts.

Een woordvoerder van CVS laat desgevraagd weten dat de video op de meeste tv's wel het beeld vult en dat het videoformaat 640480 pixels is, zoals dat uit een echte camcorder komt. Maar volgens de hacker die de techniek ontleedde, is het formaat van de videobestanden uit de camera 320240. Ook op een moderne computer met voldoende in huis om beeldvullend video af te spelen, verscheen de zwarte lijst. Verder is de beeldkwaliteit beneden het peil van een dvd en neigt meer naar die van een vhs-band. Toch is het niet slecht gezien het piepkleine lensje, dat overigens slecht presteert tijdens schemer en in het donker. De camera kan niet zoomen en dat vereist strategische opstelling van de filmer. Het microfoontje is ook simpel en vangt een stem op een paar meter afstand slechts matig op. Een opname op een winderig strand resulteerde in een kakofonie. Desalniettemin is het een aardige noodoplossing, en biedt de dvd enkele aardige extra's.

Naast de videobestanden zoals die op iedere dvd staan, biedt de dvd alle videoclips in kleinere formaten om deze op de computer te bekijken en te e-mailen. Er zijn twee folders met mpeg- en wmv-bestanden, respectievelijk ongeveer 10 en 1 megabyte voor een minuut video. Vooral de laatste laat zich redelijk vlot per e-mail versturen. Verder bevat de dvd een gratis computerprogramma voor Macintosh en Windows om filmpjes op het web te delen. Deze software werkt met Mysmartshare.com, een website van Pure Digital, de fabrikant van de wegwerpcamera. De software is bijzonder eenvoudig in gebruik. Onervaren computergebruikers plaatsen met enkele muisklikken hun videoclips of een kaartje met een videogroet op het internet, waar anderen het kunnen bekijken en downloaden.

De eenvoud van de camera en z'n extra's maken het ding vooral een uitkomst voor iedereen die nog nooit een videocamera heeft bediend. Wie z'n vingers niet wil branden aan een ingewikkelde en tijdrovende videomontage, kan toch een aardige, kant-en-klare dvd maken. Daar hangt dan wel het prijskaartje van pakweg 35 euro aan.

De vraag is of dat veel is voor (ruim) twintig minuutjes video. In de Verenigde Staten zijn er namelijk ook spotgoedkope, echte videocamera's te koop, zoals de Audiovox DC400, een digitale mpeg4-camera. Deze is oneindig vaak te gebruiken, kan zoomen en dubbelt als fotocamera, memorecorder en mp3-speler. Een aardig souvenir. Wie dan toch op vakantie in New York is en attracties wil filmen, tikt deze voor nog geen 130 dollar (104 euro) op de kop bij B&H – dit is een gigantische fotozaak met scherpe prijzen en op zich al een attractie.

    • Jeroen Pietersma