Analfabetisme remt economische groei

Analfabetisme van werknemers remt de Nederlandse economische groei. Dat zegt Henriëtte Maassen, hoogleraar empirische arbeidseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. ,,Als het gemiddelde opleidingsniveau met een jaar zou toenemen, groeit de productiviteit. Dit leidt tot een structurele toename van de economische groei met 0,3 procentpunt.''

Maassen sprak gisteren op een congres over analfabetisme onder de Nederlandse beroepsbevolking. Dat betreft zo'n 660.000 werknemers, vooral autochtonen.

Technische ontwikkelingen stellen steeds hogere eisen aan werknemers. Analfabetisme zal niet zomaar afnemen, verwacht Magreet de Vries van Stichting lezen en schrijven: ,,Bedrijven moeten bijscholen. En we geven workshops op vmbo's om de aanvoer van deze groep te verlagen.''

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) kent het probleem: ,,Een Nederlandse autohandelaar gooide jarenlang bekeuringen in de prullenbak. Toen hij hiervoor in de cel belandde, bleek dat hij de papieren bij verkoop van een auto niet in orde kon maken. Alle verkochte auto's bleven op zijn naam staan. Laaggeletterdheid is achterstand.''