Allergische katten

Steeds meer mensen én dieren krijgen last van allergie. Ze worden gek van de kriebel of lopen rond met een loopneus en tranende ogen. Zo'n 25 tot 40 procent van de Nederlanders is ergens allergisch voor. Vanwege onze moderne levensstijl, vermoedt de Wageningse immunoloog prof. Huub Savelkoul. In de 10 nieuwe Europese lidstaten heerst veel minder allergie.

Hoe verklaart u dat?

Savelkoul: ,,Misschien groeien onze kinderen op in een te schone, hygiënische omgeving. Dan zou hun immuunsysteem zich uit `verveling' tegen onschuldige stoffen kunnen richten.

,,Boerderijkinderen zijn minder vaak allergisch, net als jongere kinderen uit grote gezinnen. Wellicht worden die via oudere broers en zussen al aan infecties, ander eten enzovoorts blootgesteld, zodat hun immuunsysteem zich beter ontwikkelt.''

Een kind moet dus lekker smoezelig opgroeien?

,,Je moet vooral goed handen wassen na toiletbezoek. Na het buitenspelen is dat veel minder belangrijk. Het lijkt mij gezond om het immuunsysteem van een jong kind te confronteren met allerlei prikkels. Maar alleen onschuldige prikkels!

,,Wie zijn kind niet laat inenten tegen kinderziekten is levensgevaarlijk bezig.

,,Overigens zijn er veel misverstanden, vooral rond voedselallergie. Het grote publiek gebruikt die term te pas en te onpas. Zo'n 17 procent van de bevolking denkt aan voedselallergie te lijden, in werkelijkheid gaat het om maar 2 procent van de volwassenen en 7 procent van de kinderen. Vaak groeien kinderen er later overheen.''

Speelt erfelijke aanleg mee?

,,Jazeker. Je ziet ook bij huisdieren steeds meer allergie. Sommige hondenrassen, zoals herder en retriever, zijn een stuk gevoeliger zijn dan andere, zoals de poedel. Maar het ligt ook aan de leefomgeving. Shetlanders en fjordenpaarden, die thuishoren in winderige streken, krijgen in beschutte weitjes geweldige jeuk door het staart-en-maneneczeem, een allergische reactie op een vliegje.

,,Niet alleen zijn steeds meer mensen allergisch voor katten, maar ook de kat zelf is steeds vaker allergisch. Zo'n kat met kriebel zit zich maar te krabben, de lucht raakt vergeven van de kattenallergenen en daar reageren mensen dan weer op, een vicieuze cirkel.''

Je kunt nu toch in de VS zo'n anti-allergene kat bestellen?

,,Daar geloof ik helemaal niet in. Hij kost 3.000 dollar en dan mist hij één gen dat codeert voor één eiwit. Maar een mens kan voor tientallen katteneiwitten allergisch zijn.''

    • Marion de Boo