Zwaargewichten rond de groene mat

Frank Rijkaard werd genoemd, Keje Molenaar was in beeld en Co Adriaanse drong zich op. De nieuwe directeur van Ajax werd uiteindelijk Maarten Fontein.

Maarten wie? Johan Cruijff zal die vraag in Barcelona ook hebben gesteld. Dit past niet bepaald in zijn visie dat mensen die vroeger op hoog niveau hebben gevoetbald leidinggevende functies dienen te krijgen in de voetbalwereld. De zogenoemde praktijkman, zoals Fonteins voorganger Arie van Eijden. Ajax kon zijn nieuwe directeur niet zelf vinden. Fontein werd aangedragen door een headhunter, zo verklaarde hij vorige week in een tv-interview. De Leidenaar verkoopt op dit moment ijsproducten voor Unilever in Azië, Australië en Afrika.

Hij vond het op 53-jarige leeftijd nog wat te vroeg om te gaan ,,recreëren''. Ja, vind je het gek. Op de vraag wat hij dan wilde gaan doen, zei hij tegen de headhunter: ,,Directeur van Ajax, dat lijkt me wel wat.'' Kennelijk viel Fontein snel in de smaak om zijn droom te kunnen verwezenlijken.

Wat heeft hij met Ajax en sport überhaupt? Op zijn werkkamer hangt nog steeds een poster van het kampioenselftal dat in 1972 de Europa Cup 1 won. Zijn aanstelling past in de trend dat zwaargewichten uit het bedrijfsleven leidinggevende functies krijgen in het betaald voetbal. Zo heeft PSV directeur Rob Ribbers, voormalig directielid bij Staalbankiers. Feyenoord trok als financieel directeur Onno Jacobs aan van CSM.

Profclubs zijn uitgegroeid tot bedrijven die kennelijk ook het beste door managers van buiten de voetbalwereld geleid kunnen worden. Maar soms gaat het fout met buitenstaanders. Zoals bij NAC waar de huidige hockey-bondscoach Roelant Oltmans het als directeur niet lang volhield. Om heel andere redenen kwam commercieel directeur Fons Spooren bij PSV in opspraak.

Ajax heeft zelf negatieve ervaring opgedaan met Frank Kales. Hij had een IBM-verleden en kwam uit de basketbalwereld. Zijn ideeën op commercieel gebied vielen verkeerd in Amsterdam-Zuidoost. Nog steeds speelt het verzet tegen het moderne logo. De wijze waarop Kales als een olifant door de porseleinkast stoof bij Ajax zou een waarschuwing moeten zijn voor Fontein.

    • Erik Oudshoorn