Vliegtuig stort neer in Indonesië: 140 doden

Ongeveer 140 mensen zijn vanochtend om het leven gekomen toen een Boeing 737-200 van Mandala Airlines neerstortte in het centrum van Medan. Op negen na alle 117 inzittenden werden gedood, samen met 30 mensen in Medan, de op drie na grootste stad van Indonesië, aldus het hoofd van de plaatstelijke reddingsoperatie. Van de overlevenden zaten er zes op dezelfde rij. Onder de doden zou de gouverneur van de provincie Noord-Sumatra zijn waarvan Medan de hoofdstad is.

Het toestel stortte neer vlak na het opstijgen voor een vlucht naar de hoofdstad Jakarta. De oorzaak van het ongeluk was niet meteen bekend. De directeur van de luchtvaartmaatschappij, generaal-majoor Asril Tanjung, noemde criminele of terroristische actie hoogst onwaarschijnlijk.

Volgens Tanjung was het toestel in 1981 gebouwd en en was het goed voor nog acht jaar dienst. Mandala Airlines, dat in 1969 werd opgericht en voornamelijk met 737's uit de jaren zeventig/tachtig vliegt, is een van de oudste particuliere luchtvaartmaatschappijen van Indonesië. De maatschappij heeft veel concurrentie gekregen sinds de afgelopen vijf jaar talrijke goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn opgericht in Indonesië. Daardoor is zij gedwongen geweest om op de service te bezuinigen en de prijzen te verlagen, aldus Indonesische bronnen.

Het neerstorten van de Boeing, 500 meter van het vliegveld, zorgde voor grote paniek. Het vliegtuig vloog in brand, evenals huizen in de buurt en auto's op de weg waar het neerkwam. Honderden politiemannen, reddingswerkers en burgers probeerden hulp te bieden. Een arts zei dat de vlammen maar ook de toestroom van duizenden mensen die kwamen kijken, de inspanningen hinderden.

Het was het vijfde grote vliegtuigongeluk in enkele weken. Vorige maand stierven in totaal 337 mensen bij achtereenvolgende ongelukken in Griekenland (121 doden), Venezuela (160 doden), Peru (40 doden) en Tunesië (16 doden). Bij enkele van deze ongelukken werd gesproken van achterstallig onderhoud. Het laatste grote ongeluk in Indonesië dateert van februari van dit jaar, toen 26 mensen om het leven kwamen bij het neerstorten van een toestel van Lion Air, een van de nieuwe Indonesische prijsvechters.