Venus weer nummer één van de familie

Venus Williams plaatste zich gisteren ten koste van zus Serena voor de kwartfinales van de US Open. Geen show maar een emotieloos optreden.

De Amerikaanse tennisfans zijn er weer ingetuind. Vooraf was de strijd tussen de zusjes Venus en Serena Williams om een plek in de kwartfinales van de US Open aangekondigd als `show'. Een recordaantal van 35.242 toeschouwers kocht gisteren een kaartje voor het dagprogramma van Flushing Meadows. Het werd een domper. In een emotieloze ambiance won Venus Williams de partij van haar jongere zusje in twee sets: 7-6 en 6-2. In plaats van te juichen troostte ze haar zusje met haar nederlaag. ,,Het blijft bizar om tegen elkaar te spelen'', luidde het eensluidende commentaar van Venus en Serena Williams. Venus Williams stuit nu op de Belgische Kim Clijsters.

De stand in veertien onderlinge ontmoetingen tussen de zusjes Williams is nu gelijk. Net als zo vaak in het verleden waren de verwachtingen hooggespannen. `Let's welcome the players', klonk het door het Arthur Ashe Stadium. De duizenden fans verwelkomden de voormalige kampioenen van Flushing Meadows met een klaterend applaus. Venus Williams draaide op de baan nog een witte grip om haar racket, terwijl Serena Williams zich rekte en strekte. In de top van het stadion stond de Amerikaanse vlag strak. Uit de boxen klonk opzwepende muziek. Iedereen leek klaar voor een nieuwe Sister Act.

Vanaf het moment dat Venus en Serena Williams de nieuwe blauwe baan opstapten voor hun derde onderlinge treffen in New York sloeg de stemming om. Het publiek had geen uitgesproken favoriet en de zusjes zijn er nog altijd niet aan gewend om medelijden met een tegenstandster te moeten hebben. Normaal gesproken is zowel Venus als Serena Williams een meedogenloze speelster die niet of nauwelijks oog heeft voor degene die aan de andere kant van het net staat. Dan wijkt alles voor slechts één doel: winnen.

Als de zusjes Williams tegenover elkaar staan worden ze in hun emoties heen en weer geslingerd. Beiden willen wel winnen, maar ze willen net zo graag dat de ander niet verliest. Punten worden ingetogen gevierd, bij een dubieuze beslissing van de scheidsrechter wordt niet geklaagd en frustraties worden zo min mogelijk geuit. Zelfs bij baanwissels kiest ieder een andere kant om bij het oversteken oogcontact te vermijden. Wat overblijft is een sportwedstrijd die ontdaan is van emoties. Hoe hoog het niveau van het tennis dan ook mag zijn, als kijkspel is er niets aan. En dat zal waarschijnlijk nooit anders worden.

Bovendien was van een gelijke strijd geen moment sprake. Venus Williams was een klasse te goed voor de aan haar knie geblesseerde Serena Williams. Desondanks kreeg de ietwat te zwaar ogende Serena Williams in de eerste set de kans om een voorsprong te nemen, maar ze moest mokkend toezien hoe de tiebreak naar de ouderwets fit ogende Venus Williams ging.

Voordat de tweede set begon besloten duizenden toeschouwers hun aandacht te verleggen naar de vele eet- en drinkstandjes op het park. Terwijl buiten het stadion liters cola en kilo's popcorn werden verorberd, ging de zouteloze ontmoeting in een half leeg stadion verder. In de tweede set maakte Serena Williams geen schijn van kans meer tegen de winnares van Wimbledon die dit jaar aan een verbazingwekkende comeback bezig is. Dat gold aan het begin van dit seizoen ook voor Serena Williams die tot verrassing van alles en iedereen de Australian Open won.

Een jaar geleden waren de zusjes Williams door velen afgeschreven voor toptennis. Beide speelsters waren zo vaak geblesseerd dat ze allang niet meer meededen om een hoge klassering op de wereldranglijst. Sporadisch wisten ze nog een toernooi op hun naam te schrijven. De comeback van Serena Williams lijkt slechts van korte duur geweest. Na Melbourne beleefde ze opnieuw een kwakkelseizoen. Venus Williams is echter tegen alle verwachtingen in weer een van dé favorieten voor de eindzege in New York. Daar waar in het verleden Serena Williams jaren achtereen de betere was, is het nu weer Venus Williams die nummer één van de familie is.

Serena Williams wil vooral zelf nog graag geloven dat ze de beste van de wereld is. Een half uur na de wedstrijd probeerde ze de buitenwacht voor de gek te houden door te stellen ,,dat niemand anders dan Venus Williams haar hier zou hebben kunnen verslaan''.

Venus Williams nam op de baan haar tegenstandster en grootste kameraad in bescherming. ,,Serena had niet haar beste dag vandaag. Maar het gaat er uiteindelijk toch om dat een Amerikaan dit toernooi wint, right?'', schreeuwde ze door de microfoon. Daarmee kreeg Venus voor het eerst en voor het laatst massaal de handen op elkaar van de teleurgestelde tennisfans.

    • Koen Greven